Covey, S. R. (1989). The 7 habits of highly effective people. New York: Free Press.

Voordat de coronaperiode aanbrak was het binnen Stichting Klasse zo geregeld dat er één persoon was die Office 365 beheerde: Stef. Dat was toen al niet per se logisch, want er waren nog drie andere bovenschools ICT'ers, maar die bemoeiden zich daar niet mee. Het is nog vreemder, omdat Stef is aangenomen voor de financiële administratie van de stichting en ICT als bijzaak in zijn takenpakket erbij is gekomen. Dat was ongetwijfeld niet zo'n probleem op het moment dat dat werd besloten, maar gezien het feit dat Stichting Klasse uit 17 scholen bestaat, kon dat echt niet meer. Wat ik persoonlijk een nog belangrijker reden vind dat dit niet wenselijk was, is het feit dat hij nooit voor de klas heeft gestaan of überhaupt iets in het onderwijsveld. Als het je baan is om de financiën op orde te houden, dan is dat natuurlijk geen probleem, maar een half jaar geleden waren werkelijk álle ICT-gerelateerde touwtjes in handen van deze ene man.


Ros, Lieskamp en Heldens (2017) schrijven in hun boek Leren voor morgen; Uitdagingen voor het onderwijs:

"Technologie- en ICT-ontwikkelingen zullen onze manier van werken, zorgen, consumeren, samenleven en leren beïnvloeden. (...) Van het onderwijs wordt gevraagd leerlingen hierop voor te bereiden, waarbij onderwijs op een goede manier gebruikmaakt van deze nieuwe technologische en ICT-mogelijkheden."

Deze passage is niet ingewikkeld om te begrijpen, maar ga er maar aan staan. Het is onmogelijk om deze woorden om te zetten naar onderwijsbeleid, met oog voor zowel de leerling, als de leerkracht, als je niet uit het onderwijs komt.

Ros, A., Lieskamp, M., & Heldens, H. (2017). Leren voor morgen; uitdagingen voor het onderwijs. Huizen: Pica.

En laten we eerlijk zijn, bij het omzetten van de bovenstaande woorden naar concrete acties met toegevoegde waarde, maar zonder toegevoegde werkdruk voor het onderwijspersoneel, wordt zowel op nationaal, als op bestuurlijk niveau nog flink de plank misgeslagen. Terwijl ik deze situatie voor me probeer te zien, schiet ineens dit modelletje van Knoster door m'n hoofd.

Het lijkt altijd wel ergens aan te ontbreken. Als je denkt dat alles op orde is, ontbreekt het ironisch genoeg aan urgentie, waardoor de hele boel alsnog stagneert.

Model van Knoster

Knoster, T. (1991). Managing Complex Change Model. In: TASH Conference, Washington D.C., adapted by Enterprise Group, Ltd.

In gesprekken die ik met Bart (Tuerlings) voerde, kwam dit probleem aan bod en bespraken we ook de bottleneck-constructie die ontstond doordat Stef alles alleen deed, waardoor ontwikkeling op het gebied van technologie maar moeizaam op gang kwam. We hebben toen een brainstormsessie gehouden met z'n tweeën van ongeveer 3,5 uur. Als tastbaar resultaat hadden we een volgeschreven poster met ideeën aan de hand van de 'Koers van Klasse', waarmee we op een constructieve manier aan het bestuur wilde gaan vertellen wat er mogelijk is en hoe wij dat voor ons zagen. Maar - dat zul je altijd zien - in de week dat dat gesprek plaats zou vinden, brak er een wereldwijde pandemie uit.

Brainstormsessie Bart en Joeri

Op 16 maart 2020 begon een periode waarin een beroep op mij werd gedaan, zoals ik nog niet eerder in mijn leven heb meegemaakt. De werkdruk schoot met 500% omhoog, omdat ik over kennis beschikte die binnen de hele stichting nauwelijks aanwezig was. Naast een beroep op mijn kennis en vaardigheden wat betreft Office 365, bleken andere kwaliteiten minstens even belangrijk om actief in te zetten. Dit waren kwaliteiten op het gebied van interpersoonlijk contact, waarbij de aspecten diplomatie, timing (geduld hebben en de druk opvoeren), begrip voor het perspectief van de ander en zien wat de ander voelt extreem belangrijk bleken te zijn.


Deze kwaliteiten heb ik wel in huis, maar vind ik behoorlijk lastig om face-to-face met iemand of in groepen toe te passen. Ik kan niet zeker weten of het waar is, maar ik heb sterk het idee dat ik vrij goed aanvoel waar iemands kwetsbaarheden zitten. Het toepassen van deze kwaliteiten in een (groeps)gesprek brengt een groot risico met zich mee. Wat als het niet klopt? Het kan niet zo zijn dat het altijd klopt, maar het is al wel vrij vaak in een later stadium bevestigd dat mijn gevoel klopte. Je kunt je dus voorstellen dat ik mijzelf vaak de vraag heb gesteld:

''Waarom zei je niets?''

Dit gebeurt vaker dan dat anderen deze vraag aan mij hebben gesteld, ook al is deze vraag mij regelmatig gesteld, daar kun je je in dit stadium vast iets bij voorstellen. Ik heb het specifiek over een gesprek van mens tot mens in dezelfde ruimte, omdat ik in 'mijn eigen bubbel' veel beter in staat ben om deze interpersoonlijke kwaliteiten toe te passen, met name in geschreven gesprekken. Gek genoeg zorgt het feit dat ik iemands lichaamstaal niet kan zien en de woorden geen intonatie hebben meegekregen er niet per se voor dat ik minder zicht heb op iemands kwetsbaarheden en emoties, dus gevoelsmatig zitten er voor mij alleen maar voordelen aan deze situatie. Geschreven tekst heeft namelijk een mooie eigenschap: je kunt het perfectioneren. Woorden wegen, zinnen laten lopen of juist afkappen. Een open of gesloten einde, een call-to-action of een vraag om alles weer op losse schroeven te zetten. Je kunt hier eindeloos mee spelen - en niemand die het ziet. Men ziet alleen de tekst die er uiteindelijk staat (en die je dan vaak ook nog kan bewerken).


Er volgen nu twee fragmenten van het gesprek dat ik met Bart voerde over mijn ontwikkeling, waarin het gaat over het bedrijven van politiek in de chatgesprekken met de bovenschools ICT'ers. Hij schetst een helder beeld van hoe ik zaken aanpakte.

Hieronder staan stukken uit verschillende chatgroepen. Dit is nog lang niet alles, maar dit is al best veel geworden. Daarom heb ik er een uitroepteken (!) aan toegevoegd als het gaat om een essentieel deel van mijn strategie in congruentie met mijn waarden.

Teams

Alle gesprekken die je hieronder kunt lezen, zijn gevoerd in Teams.

  • 15 maart - De scholen sluiten

    [15-03 16:37] Joeri Blomberg

    Ben benieuwd naar je mening over het stuk op SharePoint dat ik heb geschreven en over eventuele vervolgstappen en de rol die wij daarin (kunnen) spelen.

    SharePointpost voor de ICT-coördinatoren: Wat als de scholen sluiten?


    [15-03 16:38] Bart Tuerlings

    Het woordje 'als' mag je weghalen

    Ik ga het direct even lezen


    [15-03 16:39] Bart Tuerlings

    Ken je het bedrijf Avaya?


    [15-03 16:44] Bart Tuerlings

    Sterk stuk, Joeri. Ik denk dat wij tussen het 'ontspannen' en vaderen door veel dezelfde berichten hebben gelezen en wederom dezelfde gedachtes delen.


    [15-03 16:45] Bart Tuerlings

    Een vader van een leerling (Venen) werkt voor Avaya. Het is een internationaal bedrijf dat video-conference software e.d. aanbiedt


    [15-03 16:45] Joeri Blomberg

    Ik lees het, ja. Gratis voor het onderwijs


    [15-03 16:45] Bart Tuerlings

    Meneer Noordermeer heeft aangeboden de school gratis te willen voorzien van zijn software. Hij heeft vanochtend twee uur met Ron gezeten


    [15-03 16:45] Bart Tuerlings

    Het is idd beschikbaar voor heel Stichting Klasse


    [15-03 16:46] Bart Tuerlings

    Als ik Ron zijn eerste reactie goed heb begrepen, lijkt deze cloud-based oplossing gemakkelijk te implementeren en is het bedrijf voornemens ons te helpen met het klaarzetten van alle groepen


    [15-03 16:47] Bart Tuerlings

    Volgens mij is het een goed plan als morgen het bestuur samenkomt met alle (capabele) (B)ICT'ers om een plan de campagne op te stellen


    [15-03 16:48] Bart Tuerlings

    Ik weet niet zo goed wat Frank en Cristel van plan zijn


    [15-03 16:48] Joeri Blomberg

    Ik denk dat dat hard nodig is inderdaad. 


    [15-03 16:49] Joeri Blomberg

    Het lijkt me dat zij achter de schermen ook volop bezig zijn, maar wat er ook bedacht wordt, moet vervolgens ook uitgevoerd worden. En het liefst in één keer goed


    [15-03 19:49] Bart Tuerlings

    Vast!

    Heb je via Linked In informatie van ons contact bij Microsoft doorgestuurd


    [15-03 19:50] Bart Tuerlings

    Ze gaat morgen of dinsdag waarschijnlijk nog contact opnemen


    [15-03 21:37] Joeri Blomberg

    Dat ziet er aardig goed uit. Mooi.

    Heb jij nog iets vernomen over een mogelijk overlegmoment of moeten wij hier zelf het initiatief voor nemen, denk je? Ik kan me haast niet voorstellen dat elke school denkt zelf iets op te kunnen gaan zetten, maar eerder dat er een soort berusting is uit overmacht.


    [15-03 21:40] Bart Tuerlings

    Ik heb morgen om 0800 een plenaire bijeenkomst. Op sommige scholen is dat om 10.00u. Ik vraag morgenochtend direct aan Ron wat de bedoeling is. Het lijkt mij handig als er stichtingsbreed wat wordt ondernomen. Daarnaast is centrale aansturing nodig.


    [15-03 21:41] Bart Tuerlings

    Laten we morgen contact met elkaar houden. Kunnen we indien nodig onze ideeën kenbaar maken en hulp aanbieden. 


    [15-03 21:42] Joeri Blomberg

    Zeker. Wij beginnen inderdaad ook 's ochtends op normale tijd. Laten we zeker contact houden en in de gaten houden of anderen initiatief nemen.


    [16-03 09:06] Bart Tuerlings

    Net contact gehad met Stef; wat er nodig is om alle groepen te kunnen laten werken met Teams.


    [16-03 09:06] Bart Tuerlings

    Stef maakt Sharepoint-groepen aan voor klassen maar verder komt er geen aansturing vanuit hem


    [16-03 09:07] Bart Tuerlings

    Scholen zijn helemaal vrij om invulling te geven aan het begrip "Onderwijs op afstand"


    [16-03 09:09] Joeri Blomberg

    Ik denk daaruit te begrijpen dat hij het beheer zelf blijft doen. Dat is praktisch onmogelijk, zeker in het begin. Ik heb niet zo'n zin om hem dat zelf achter te laten komen, want ik wil graag dat men met een positieve ervaring begint en die kans wordt op deze manier aanzienlijk kleiner. 


    [16-03 09:09] Joeri Blomberg

    Jij noemde de term bottleneck en dat is exact wat er gaat gebeuren... 


    [16-03 09:10] Bart Tuerlings

    Wat denk je?


    [16-03 09:10] Bart Tuerlings

    Wil je? Wat kunnen WIJ op dit moment doen en/of betekenen?


    [16-03 09:11] Bart Tuerlings

    Ik heb heel erg behoefte aan structuur, centrale aansturing


    [16-03 09:11] Joeri Blomberg

    Het aanmaken van die groepen moet sowieso gebeuren, dus prima als-ie dat nu gaat doen, dan hebben we nog even tijd. Ik moet nu echt nog dingen hier doen. Misschien rond het middaguur en afspraak op het bestuurskantoor aanvragen? 


    [16-03 09:23] Bart Tuerlings

    Ik wil het op De Venen op de rails zetten. Daarna eventueel een gesprek op het berstuurskantoor. 

    Ik moet in principe ook een training geven op Het Schateiland vandaag, ik ga uitzoeken of dat soort afspraken vandaag komen te vervallen. Dan kan ik nieuwe afspraken inplannen.


    [16-03 10:07] Bart Tuerlings

    Update

    • Stef maakt Sharepoint groepen aan 
    • Als dat klaar is krijgen de leerlingen als ik het goed begrijp een e-mailadres bestaand uit het brinnummer+leerlingnummer. E-mailfunctionaliteit is dan uitgeschakeld 
    • De leerkrachten stellen een e-mail op met instructies voor de ouders+leerlingen m.b.t. het inloggen en werken met Teams 

    Afke stuurde me nog een leuke YouTube clip waarin kinderen het gebruik van Teams uitleggen:

    https://youtu.be/ZWXMNwn5pLc

  • 16 maart - (!) Een gesprek met de ICT-eindbaas

    Ik heb Stef verzocht om een tijd door te geven waarop hij morgenochtend beschikbaar is om even in gesprek te gaan met mij. Ik vroeg hem namelijk of hij bezig was met Teamsgroepen aanmaken en zo niet, of hij dat voor SO/VSO De Ark wil doen. Zijn antwoord begreep ik eerst niet:

    Nu hebben jullie veel kleine groepen kan dit niet gebundeld worden?


    Veel kleine groepen? We zijn speciaal onderwijs, duh... Maar toen bedacht ik ineens dat als je bij ons in Parnassys kijkt - en wellicht heb je het bizarre aantal wel eens gezien in de beheeromgeving van Prowise - er onder het kopje Groep welgeteld 302 groepen staan. 14 daarvan zijn ook echt groepen en de andere 288 zijn sublesgroepen. Op zich is dat al vreselijk natuurlijk, maar als je zo ver van de werkelijkheid staat, snap ik volledig dat Stef dit niet helemaal scherp kan hebben. Des te meer reden dat hij eigenlijk die groepen überhaupt niet moet gaan aanmaken, maar dat ik het beheer daarover zelf moet gaan doen, want dit soort uitzonderingssituaties hebben we op De Ark eigenlijk constant en dat vereist dus ook constante afstemming, wachten, aanvragen, wachten, etc.

    En dat wil ik hem morgen gaan vertellen dus...

  • 17 maart - (!) De draai van 180 graden

    Oké, ik zie in Azure (en aan je bericht) dat het hek inmiddels ver verwijderd is van de dam. Ongelofelijk...


    Laat ik toch even gezegd hebben dat ik blij ben dat jij de rechten ook hebt gekregen. Daar gaat het niet om en ik vertrouw er eigenlijk op dat je dat ook wel weet. 


    Maar er is hier iets grondig misgegaan, in ieder geval bij mij. Ik heb nu eindelijk even de tijd om uit de doeken te doen, waar de hele dag geen tijd voor was, maar wat ik echt even kwijt moet.


    Gisteren vroeg ik dus om die rechten om Teams aan te kunnen maken. Ik heb op zich best wat kennis van Office 365, maar natuurlijk niet over het beheer ervan, want dat heb ik nog niet eerder gedaan (dat leer ik snel genoeg, maar daar is nu gewoon amper tijd voor). Dus toen ik die rechten kreeg, wist ik niet wat ik moest doen en ik probeerde het steeds bij het kopje Teams en dan: 

    Lid worden of team maken


    Dat werkte niet en er stond steeds dat ik lid kon worden van een team met een code, waarop ik Stef in de chat stuur: "Het werkt nog niet". Vervolgens ben ik weer 100.000 andere dingen gaan doen.


    Die situatie deed zich in totaal 4x voor, met als eindboodschap van Stef: 

    "heb jou alle rechten gegeven nu maar werkt nog niet dat wel gek miss toch handig als je lijstje met de teams stuurd doe ik het morgen voor je snap niet dat het niet zou werken nu"


    Later, toen de digitale storm was gaan liggen, heb ik even in alle rust opgezocht wat de bedoeling is en dat lukte ook gelijk. Ongetwijfeld zou dat ook meteen zijn gelukt als ik toen al naar Azure was gegaan. Maar je voelt al aan dat het absurd is hoe dit is gegaan. Hij heeft mij steeds meer rechten gegeven, omdat ik het gewoon ff niet doorhad. Kan gebeuren, geeft niks. Maar doordat ik het oprecht niet doorhad in de chaos, heb ik nu meer rechten dan Stef zelf (!), compleet uit het niets. De dag erna komt er nog iemand bij (jij dus) en om de boel wel zo eerlijk te houden: Bam! Ook gelijk alle rechten...


    Ik snap er echt he-le-maal niets meer van. We hebben het over Stef, die de beheersrechten bewaakt met alles wat hem lief is en dan ineens een draai van 180 graden waarin totaal ondoordacht het belangrijkste beheer van de stichting theoretisch gezien niet eens meer bij hem ligt. 


    Duivels dilemma: Ik weet zeker dat we het beter zullen doen dan Stef. Sterker nog, ik denk dat Stef dat ook weet. Maar dit is absoluut niet de manier. Ga ik daar iets van zeggen? Zou wel congruent zijn met mijn visie op ICT-beheer. Aan de andere kant... De ernst van situatie - zou ik haast willen zeggen - is dusdanig groot, dat het hoogstnoodzakelijk is dat hij niet meer het alleenrecht heeft. (En ik moet natuurlijk nog wat groepen aanmaken, hehe)


    Ik ben erg benieuwd hoe het bij jou is gelopen en wat je hiervan vindt en dan komen we later wel op de Lidmachtigingen. Er is namelijk zoveel te vinden dat niet gehinderd door enige kennis is ingesteld, dat dat in deze rare weken eigenlijk al te ingewikkeld is om goed op te lossen.

  • 1 april - (!) Nieuwe chatgroep: "BICT + Joeri"

    Eerste bericht in de nieuwe chatgroep die ik heb aangemaakt, waarin de vier bovenschools ICT'ers zitten en ik.


    Goedemiddag bovenschools ICT'ers,


    We werken nu een tijdje met Teams en ik loop tegen wat kleine dingetjes aan, die allemaal prima op te lossen zijn. Er is echter één kwestie die ik jullie wil voorleggen, omdat ik denk dat het voor de hele stichting van belang is.


    Momenteel is het zo geregeld dat de Weergavenaam (dus wat je ziet in de chat, etc.) van leerlingen BRIN-nr + leerlingnr. is. Op het (V)SO kunnen wij Teams weer afsluiten (of eigenlijk gewoon niet gaan opstarten bij de rest v.d school), als de leerlingen de namen niet kunnen zien. Dat is bij ons niet zozeer een wens, maar een voorwaarde, omdat het al ingewikkeld genoeg is voor de leerlingen. Het is ook niet mijn persoonlijke mening, maar een gedeelde gedachte binnen de school.


    Ik heb op LinkedIn berichten gestuurd naar mensen van APS IT-Diensten tot Microsoft en van Academy4Learning tot ICT'ers van andere scholen met de volgende vraag:


    - korte introductie -

    Ik werk op het VSO en de leerlingen kunnen er niks mee dat een chat is gevuld met deze weergavenamen: BRIN-nummer + leerlingnummer. Je snapt hoe het er ongeveer uitziet. Ik vind het zelf ook niet handig en je kunt je afvragen of je leerlingen überhaupt een nummer wilt noemen... Ik heb vrij sterk het idee dat we bij de weergavenaam wél gewoon de leerlingnaam in kunnen voeren (wellicht alleen een voornaam, is al genoeg om het te laten werken), omdat wij een Office-licentie hebben, waarin we gewoon duidelijk afspraken hebben met Microsoft over privacy e.d. Het enige dat mij heel belangrijk lijkt, is dat de wachtwoorden voor de leerlingaccounts uniek zijn en niet te voorspellen. 


    Mijn vraag is dus: Kun je de echte (voor)namen als weergavenaam instellen bij leerlingaccounts in Office 365 volgens de AVG?


    Misschien voel je hem al aankomen, maar de reacties daarop waren 100% eenduidig. Al deze vooraanstaande ICT-kopstukken gaven unaniem aan dat je prima leerlingnamen kunt gebruiken, omdat je binnen een beschermde omgeving werkt. Dat is het hele idee van werken met Teams als AVG-proof platform, in tegenstelling tot het in principe beter werkende Zoom.


    Wij hanteren momenteel dus eigenlijk een methode die precies tegengesteld is van de AVG-normen. De AVG zegt:

    • Leerlingnamen mag (alhoewel BRIN-nummer + leerlingnummer natuurlijk ook mag), mits aangemaakt in een beveiligde omgeving. 

    • Unieke wachtwoorden moet 


    Naar mijn mening hoeven de aangemaakte e-mailadressen niet zozeer veranderd te worden, want dat maakt niet zoveel uit. De weergavenaam veranderen in de (voor)naam van een leerling heeft echter voor iedereen een duidelijk toegevoegde waarde. Wat betreft de wachtwoorden... Voor De Ark heb ik ze al uniek aangemaakt, maar of er iemand zin heeft om dit voor alle aangemaakte leerlingaccounts te gaan doen, is iets dat jullie het beste onderling kunnen overleggen, denk ik.

  • 2 april - Stand firm

    Reactie op een klein verzoekje van Maurice:


    Ow, nee.. Zucht, moet ik inderdaad ook nog doen. Ik zet 'm op de lijst.


    Ik zal je gelijk even inlichten over waar ik de laatste dagen bijna de helft van de tijd mee bezig ben geweest.


    Om Teams goed op te starten, heb ik gelijk de AVG-cursus op E-Wise gevolgd. Heel verhelderend en verontrustend... Uiteraard was niet zozeer de cursus zelf verontrustend, maar hoe de instellingen en protocollen in de stichting momenteel opgesteld zijn (of de afwezigheid ervan). Daar heeft De Ark ook last van, alleen al dat de leerlingnamen als 19XZ123@zmlk-ark.nl (BRIN + leerlingnr. @ schooldomein) in het systeem staan is absurd en onnodig. Vervolgens werd mij door Stef verteld dat ik voor alle leerlingen gerust het wachtwoord Ark2020! aan kon maken.


    Het is precies andersom... Je kunt best leerlingnamen gebruiken, want we hebben een waterdicht contract met Microsoft over gegevensgebruik. Je kunt alleen absoluut niet voor elke leerling hetzelfde wachtwoord instellen. Dat heb ik voor de leerlingen van De Ark dus ook niet gedaan, maar dat geldt voor alle andere scholen wel.


    Waar ik eerst nog wel eens het gevoel had aan een dood paard te trekken als het ging om de bovenschoolse ICT, is het paard door alle chaos wild geworden en rent nu volle kracht de andere kant op dan waar het heen zou moeten gaan. En dat is bijna niet te houden, ware het niet dat ik natuurlijk wat 3TO-bagage heb, wat betreft verduren. 

    De hele kwestie is bijna afgerond, dan heb ik weer wat lucht.


    Want dat thuiswerken met twee kinderen - terwijl Daphne ook moet werken - is al heel lastig, maar dat is tot daar aan toe. Het temmen van het wilde paard kost zo mogelijk nog meer energie, die ik nauwelijks meer kan opbrengen. Ook hier geldt weer: gelukkig heb ik de steun van Bart. Mocht het echt niet lukken, dan vraag ik jouw steun binnenkort ook, maar ik denk dat dat op dit moment niet nodig is.


    Reactie van Maurice: 

    Top en fijn dat je dit aangeeft 👍 

    be strong & stand firm


  • 3 april - Weergavenamen

    BICT'er Chantal heeft hiervoor verteld dat de weergavenamen van leerlingen zo zijn opgezet, zodat de leerling anoniemer is en niet makkelijk vindbaar door andere leerlingen, voor bijvoorbeeld een privéchat.


    [Chatgroep BICT + Joeri ]

    Mijn reactie op Chantal:

    Dankjewel voor je reactie, Chantal. Het was me niet helemaal duidelijk dat dat de reden was. Heb ik nog twee vragen voor jullie:

    • Als ik dat zo lees, geloof ik best dat het een probleem is. Maar eerlijk gezegd voorzie ik die problemen totaal niet op De Ark. We hadden welgeteld één leerling die daar mogelijk op zou komen en die is van school... Kan De Ark - zoals wel vaker het geval is - de uitzondering op de regel zijn? Kost jullie verder geen werk... 

    • Ik ben met de door Chantal opgegeven reden naar wat mensen gegaan en volgens mij weet ik inmiddels hoe ik het moet aanpakken, waardoor het volgende mogelijk wordt: 

    ... kunnen ze in de chat van teams ook niemand meer vinden. Terwijl de leerkracht nog het gewone adresboek heeft en iedereen kan vinden. Echter als leerlingen al een chat zijn gestart kan die niet meer worden verwijderd. Maar nieuwe chats met nieuwe leerlingen of medewerkers kunnen niet meer worden begonnen.


    Wat vinden jullie ervan als ik dit oppak voor één leerlinggroep en uittest of het werkt?


    Reactie van Stef:

    Hoi Joeri,

    Het is niet alleen een probleem voor de Ark aangezien we met zun alle in 1 opgeving zitten 

    Hoe zou je dit moeten aanpakken dan volgens jou want dat stukje daar onder maakt dat voor mij nog niet duidelijk


    Ik vraag me alleen nog even af voor wie is het nu een probleem voor de kinderen of voor de docent?

    Leerlingen kunnen duidelijk zien wie de docent is en een docent kan aan de hand van een lijstje zien wie wie is dus snap hem even niet wie nu een groot probleem heeft


    Reactie van Chantal:

    Hoi Joeri, 

    Bedankt voor je reactie! Graag zou ik even een verdere uitleg ontvangen over je grijze blok. Dit snap ik niet helemaal. Ik zou het fijn vinden om even goed te snappen wat je wilt gaan testen ;)


    Joeri Blomberg:

    [citaat Stef:] Ik vraag me alleen nog even af voor wie is het nu een probleem voor de kinderen of voor de docent?

    Leerlingen kunnen duidelijk zien wie de docent is en een docent kan aan de hand van een lijstje zien wie wie is dus snap hem even niet wie nu een groot probleem heeft [/citaat]


    Het is evident waarom het (ontzettend veel) makkelijker werkt met leerlingnamen dan met codes voor iedereen, dat hoor ik van leerkrachten van De Ark, De Venen, 't Palet, Rembrandt van Rijn en dat zijn alleen degenen die ik ook echt gesproken heb, dus het geldt vast voor meer.


    Eigenlijk is het duidelijk dat de stichting dit zelf ook vindt. Het simpelste voorbeeld hiervan is dat we voor de medewerkers ook niet voor BRIN-nummer + 1e vier karakters object-ID in Azure @stichtingklasse.nl (voor mij dan bijv. 19XZ1170@stichtingklasse.nl) hebben gekozen en een lijst hebben doorgestuurd naar alle medewerkers, omdat dat communiceren er niet bepaald makkelijker op maakt. De lijst van meest gebruikte e-mailadressen per medewerker zou ongeveer even lang zijn als een leerlingenlijst van één klas, dus dat is in principe hetzelfde.


    Maar volgens mij besteed ik te veel aandacht aan vertellen waarom dit handig is, terwijl het allang duidelijk is waarom dit handiger is. Alleen brengt dat een probleem met zich mee wat betreft privéchat, geven jullie aan. Dat kan natuurlijk, dus de juiste manier is dan een oplossing zoeken voor dat probleem, zonder gebruiksgemak op andere vlakken in te leveren. Overigens maak ik uit het verhaal van Chantal op dat het probleem sowieso niet is opgelost, omdat men dus ook in de huidige constructie berichten stuurt naar anderen.


    Ik heb het nagevraagd bij APS IT-diensten, die direct een inhoudelijk antwoord gaven. Ik heb het ook geprobeerd bij Microsoft zelf, die mij doorverwezen naar APS IT-diensten. Op de IPON heb ik twee workshops van APS IT gevolgd over Azure AD, waar ook vrij duidelijk werd dat dit een bedrijf is dat weet hoe het werkt. Dus heb ik onze casus aan ze voorgelegd en we waren niet de eerste.

     

     [Screenshot van LinkedInpost waarin wordt uitgelegd dat het kan en dat ze dat voor meerdere scholen aan het doen zijn]

     

    Zoals je aan de tijden ziet, heb ik daarna de laatste chat aan jullie geschreven. 

     

    Iemand zou dus een gescheiden adresboek aan kunnen maken (en dat zou ik kunnen zijn, maar dat hoeft niet) voor de leerlingen waardoor het probleem voor toekomstige chats is opgelost. Het verwijdert dus niet de chats die al in gebruik zijn, want dat is überhaupt niet mogelijk, in geen enkel scenario.


    Reactie van Stef:

    kan je die kink nog even doorsturen is nu een plaatje kan ik niet op klikken

    Kinderen hebben exchange niet aan staan want dat is de mail omgeving vandaar maar wil wel even kijken naar die link


    Die link stuur ik, daarna reactie van Chantal:

    Hoi Joeri, 

    Thanx voor je uitleg, ik snap nu wat je van plan bent! Dit lijkt mij een goed plan, mits dit inderdaad kan bij de exchange van de mail, want daaraan is vaak je adressenboek gekoppeld en die staat nu uit bij de kids. 

    Al zal je dit snel genoeg zien/merken als je dit uitprobeert  ;) ;)

    Wat mij betreft kun je dit bij één klas proberen en horen we graag hoe dit verloopt en welke stappen je hiervoor hebt moeten ondernemen. Stef Hoogendijk, denk jij er ook zo over?

    Lekker bezig  :D:D


    Stef:

    als dit lukt zonder Exchange aan te zetten kan je een test er in doen


    Joeri:

    Dat is een duidelijk kader, dankjewel!


    Chantal:

    Top! Super fijn dat jij dit wilt onderzoeken en mogelijk de Teams weer kan verrijken in het gebruik! 

    Ik merk dat er bij ons nu veel tijd zit in Office accounts aanmaken en scholen begeleiden in het implementatietraject! Heel fijn dat je dit met ons deelt, overlegt en uitzet :D:D Benieuwd naar je bevindingen!

  • 4 april - (!) Leerlingaccounts

    Na het relaas over de weergavenamen, plant ik  nog een op het oog onschuldig zaadje in de BICT + Joeri chatgroep, dat meer losmaakt dan ik had zien aankomen.


    Joeri Blomberg:

    Als ik dan toch bezig ben... 

    Onder het kopje Opdrachten, staat op dit moment dit:

    [Screenshot dat je niks kunt doen, alleen een link met uitleg]


    Het lijkt me dat jullie de link die daar staat ook al wel eens gevolgd hebben en dat je iets te zien krijgt, dat niet mogelijk is door de huidige inrichting van ons systeem. Het is echter wel zo dat de functies die daar worden beschreven ook terugkomen in allerlei soorten e-learning die men mogelijk aan het volgen is op dit moment. Afgezien daarvan, hebben de functies ook meerwaarde voor het lesgeven op afstand.


    Ik vroeg me af of er bewust voor gekozen is om dit zo in te stellen of dat we er nog niet aan toe zijn gekomen. En als dat laatste het geval is (wat ik me goed kan voorstellen), is de aanvullende vraag of bekend is hoe je dit instelt of dat het handig is als dat uitgezocht wordt. Die vraag komt voort uit het feit dat ik het niet zo één-twee-drie gevonden had, dus dat het nog wel eens wat tijd zou kunnen kosten, waarvan jullie aangaven dat die er eigenlijk niet is. Mocht mijn hulp hierbij gewenst zijn, bied ik het bij deze aan.


    [09:21] Stef Hoogendijk 

    Hoi Joeri,

    dit komt omdat de teams nu voortkomen uit de sharepoint groepen die aangemaakt zijn voor deze functie moet je alle teams anders gaan opbouwen wat gaat betekenen nieuwe teams aanmaken alles krijg je dubbel en wordt het een onoverzichtelijk gebeuren 

    de functie kan handig zijn maar opdrachten kan je ook anders aanbieden doen mensen nu ook

    Weet dat dit in e-learing zit maar daar zitten wel meer dingen in die wij anders hebben aangevlogen om het zo simpel mogelijk te houden voor iedere medewerker


    Denk dat we dit soort zaken in de toekomst eens moeten bekijken maar nu in alle drukte is het al een hele opgaven om iedereen er mee te laten werken


    [04-04 11:34] Joeri Blomberg

    Ja, dat vreesde ik al. Ik heb dit aan een collega op deze manier uitgelegd:

    Het moet eerst goed worden ingericht. En met goed, bedoel ik: dat leerlingaccounts ook daadwerkelijk leerlingaccounts zijn. Nu zijn het reguliere accounts met een aangepaste domeinnaam en een leerlinglicentie en hoe meer ik hiermee bezig ben, hoe meer het erop lijkt dat die combinatie de schijn wekt dat het leerlingaccounts zijn, maar dat officieel in Azure niet het geval is.


    Dit soort dingen vind ik dus wel echt enorm leuk om over na te denken en uit te vogelen. Is het goed als ik hier iets van een plan voor opstel om dit in de toekomst zo soepeltjes mogelijk om te kunnen gaan zetten naar de juiste soort groepen, zonder dat het een rommeltje wordt? Eerst alleen een plan, hè. Of we het ook echt gaan doen en of iedereen dat wil, zien we dan wel weer.


    [Gisteren 16:10] Stef Hoogendijk 

    Hoi Joeri,

    komt dit stukje van Jan af?

    [Dit stukje is wat ik tegen die collega zei en Jan is de tussenpersoon die de Office-365-licentie aan Stichting Klasse heeft verkocht, heeft geholpen met de implementatie en nog steeds eindverantwoordelijk is, maar ook geheel onzichtbaar]


    [Gisteren 16:11] Joeri Blomberg

    Nope, gewoon van mij, dus we moeten nog maar zien in hoeverre het waar is.


    [Gisteren 16:13] Stef Hoogendijk

    het zijn gewoon leerling account hebben dit zo gedaan met iemand die vanaf dag 1 verstand er van heeft wil je niks verbieden om over zaken na te denken maar zijn denk andere zaken waar we nu eerst energie en ondersteuning naar elkaar kunnen bieden dan dit


    [Gisteren 17:03] Joeri Blomberg 

    Dat zou goed kunnen! Ik hoor het wel als mijn ondersteuning ergens bij nodig is.


    [Gisteren 17:59] Joeri Blomberg

    Ben trouwens benieuwd wat je nou veranderd hebt aan de instellingen. Dat zijn handige dingen om te onthouden, denk ik!


    [Gisteren 18:47] Chantal van Schaik

    Altijd goed om te blijven kijken om onze systemen te verbeteren. Wel met behoud van het gebruik voor de kinderen nu denk (wink) Als er accounts veranderen, lijkt mij nu wenselijk. Het is fijn als kids elkaar niet meer kunnen opzoeken en het zou super fijn als kinderen dan veilig hun naam en foto kunnen aanpassen (laugh) 

    Fijn weekend mannen! We experimenteren en overleggen volgende week weer lekker verder!

  • 4 april - (!) Privéchat

    Zeer kort na het laatste bericht van Stef, krijg ik ineens een privéchatbericht van BICT'er Chantal.


    [Gisteren 17:04] Chantal van Schaik 

    Hee hee, 

    Ik merk dat jij en Stef niet helemaal op één lijn zitten (wink) 

    Maar wil graag even iets meer weten, want ik vind het wel interessant en snap jou ook wel (smile)


    Staat nu alles goed afgeschermd per school zodat ze er elkaar niet meer kunnen berichten buiten de school? 

    Is binnen de school nog wel mogelijk om te chatten met elkaar? 

    Zou dit nu betekenen dat kinderen profielnaam en foto kunnen wijzigen en dit ook veilig is? 

    PS: ik heb het gevoel dat jij toch wel door gaat met experimenteren (wink)


    [Gisteren 17:07] Chantal van Schaik

    Oh en stel dat je de accounts wel anders in Azure zet, veranderd dan ook gelijk accountgegevens van de kids? Of is dit een wijziging waarvan de kids niets merken?


    [Gisteren 18:39] Joeri Blomberg

    Ach, met Stef hoef je ook niet altijd op één lijn te zitten. Hij weet hartstikke veel, maar ongeveer niets over hoe de onderwijspraktijk eruit ziet. Dat vind ik persoonlijk niet zo erg, want daarvoor is hij ook niet aangenomen. Het betekent alleen wel dat er af en toe iemand de input uit het werkveld moet leveren. Lijkt mij een hele gezonde situatie.


    Of het nu goed staat of niet, weet ik niet. Daarom heb ik even nagevraagd wat hij heeft gedaan, dan kan ik dat beter inschatten. 


    Wat het omzetten van de leerlingaccounts naar een ander membertype (oftewel, er daadwerkelijk leerlingaccounts van maken, maar laten we aan die bewoording niet te veel waarde hechten) inhoudt heb ik wel een vermoeden over, maar dat moet ik eerst uitzoeken. Dat het (heel veel) makkelijker was geweest om dit vanaf het begin gelijk in te stellen, in plaats van achteraf alles om te zetten, dat behoeft denk ik weinig tekst en uitleg. Dat het kan met minimale impact voor de leerlingen, ben ik overigens wel van overtuigd. Maar hoe minimaler de impact, hoe meer werk voor ons. Zo werkt het in ieder geval vaak wel...


    Dat gezegd hebbende, proberen we allemaal het juiste te doen en zit er momenteel behoorlijk wat druk achter. Aan Stefs goede intenties heb ik nooit getwijfeld, dus we moeten elkaar ook het een en ander gunnen, denk ik.


    [Gisteren 18:41] Chantal van Schaik

    Helemaal met je eens, mooi gezegd!  

    Laat het maar weten als je iets vindt, ik probeer graag met je uit, heb de beheersrechten ook (smile) 

    Wellicht kunnen wij samen vanuit onderwijsveld aangeven wat wij nodig vinden. 


    Klopt het dan nu dat kinderen dus veilig hun foto en naam kunnen veranderen? En dus ook andere kids niet meer kunnen vinden? 

    Anders kunnen we dit mooi delen dinsdag op de ICT'ers vergadering (laugh)


    [Gisteren 18:46] Chantal van Schaik

    En wat zouden dan de voordelen zijn als je die accounts zou omzetten? (smile)

  • 5 april - Update voor 3TO-team (deel 1)

    Ik ben al sinds 16 maart enorm druk, maar ik maak even tijd om het 3TO-team bij te praten in onze chatgroep in Teams.


    [05-04 15:40] Joeri Blomberg

    Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van (bovenschoolse) ICT, dat is niemand ontgaan en nu we drie weken verder zijn, wil ik graag met jullie delen waar ik zoal mee bezig ben.


    Allereerst gaan er veel dingen supergoed. Digitale vaardigheden van collega's verbeteren met de dag en het contact met leerlingen neemt ook steeds structurele vormen aan. Dit is een mooie prestatie van zowel de ICT'ers die het faciliteren, als de leerkrachten (en inmiddels ook ondersteuners) die het oppakken en inzetten. 


    Op dag 2 van de coronacrisis heb ik na zorgvuldig lobby'en globale beheersrechten gekregen van Stef gekregen, om hem voor een deel te ontlasten en vooral ook dingen voor De Ark te kunnen regelen. Onderschat niet wat voor 180-gradendraai Stef gemaakt heeft door de globale beheersrechten te geven. 

    Achteraf hoorde ik van Bart - die een dag later dezelfde rechten kreeg, iets met gelijke monniken, gelijke kappen - dat Frank en Cristel een beetje gepusht hebben om mij die rechten te geven, omdat De Ark zo vaak een uitzondering is ten opzichte van de rest van de scholen. Helemaal van harte ging het dus niet. 


    Het was in eerste instantie niet mijn intentie, maar al snel werd duidelijk dat als ik de zaken 

    voor De Ark op orde wilde krijgen, er op beleidsniveau andere beslissingen moesten worden genomen. Het gaat dan om van alles, maar twee dingen sprongen er met kop en schouders bovenuit:

    1. De naleving van de AVG, de impact die dat heeft op de weergavenaam van de leerlingen in Teams ("19XZ682" ipv "Nigel", bijv.) en het beleid omtrent de instellingen voor de leerlingen.

    2. De manier waarop de aangemaakte (leerling)groepen tot stand zijn gekomen. 


    Wat betreft punt 1 ga ik niet bescheiden zijn: door een mix van kritische vragen en mogelijke oplossingen is het vrijwel geheel mijn verdienste dat we de leerlingen in Teams gewoon bij hun voornaam zien. De meerwaarde daarvan voor alle betrokkenen hoef ik niet uit te leggen, denk ik. Wat ik wel grappig vind, is dat de cruciale handeling uiteindelijk door Stef zelf is uitgevoerd, zodat hij toch nog enige controle kon blijven behouden.

    Overigens is punt 1 nog niet helemaal afgesloten, maar het gaat nu toch echt de goede kant op. 


    Punt 2 is wat ingewikkelder, omdat er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht lijkt. Teams werkt immers en het contact met leerlingen is er. Maar elke leerkracht die de basis beheerst, zal op een gegeven moment in het menu op Opdrachten klikken, om er daar achter te komen dat je er niets mee kunt. Dat is wel een beetje apart, want elke e-Learning over Teams4Education gaat grotendeels over precies dat onderdeel. 


    Hoe positief ik ook probeerde te blijven (en dat gelukkig ook wel uit kon blijven stralen naar de andere ICT'ers), was mijn eerste gedachte dat ik Stef 'verdacht' (woordkeuze wordt zo wel duidelijk) van overhaaste beslissingen die op geen enkele manier gebaseerd leken op het feit dat we in het onderwijs werken. Het is alleen niet heel constructief om dat in de groep te gooien, dus ben ik voor de zoveelste keer research gaan doen hoe je van een groep waar toevallig leerlingen in zitten ook daadwerkelijk een 'klas' maakt, terwijl tussen de bedrijven door de verhoudingen in het bovenschools ICT-team steeds meer begonnen te verschuiven (waarover een andere keer meer). 

Voor het lezen van Update voor 3TO-team Deel 2, raad ik de lezer aan om eerst de soundtrack hier rechts aan te zetten op een redelijk zacht, maar hoorbaar volume, alvorens te beginnen met lezen.

  • 5 april - (!) Update voor 3TO-team (deel 2)

    (vervolg)


    We schrijven zaterdag 4 april, mijn research heeft eindelijk resultaat. Het is typisch zo'n gevalletje waarbij het antwoord zich al die tijd recht onder je neus bevindt. Het had wel overeenkomsten met het serieuzere recherchewerk.


    Het plot

    De verdachte (Stef) deed al die tijd een beroep op zijn zwijgrecht, tot hij zich versprak over een handlanger uit vroeger tijden (Jan Hummelman van PLEXSYS). Die handlanger is van de radar verdwenen (connectieverzoek aan Jan op LinkedIn met uitleg is niet beantwoord, maar hij heeft wel mijn profiel bekeken). De deskundigen (APS IT-diensten) gaven aan dat het alleen met een uitgevoerd script kon zijn gedaan. In de archieven stuitte ik op een uitleg, waar letterlijk staat dat een van de eerste groepen die je zou moeten aanmaken als je begint met Office 365 een beveiligingsgroep is die bepaalt of gebruikers Teams mogen creëren of niet en de enige manier om die groep aan te maken is door een script door PowerShell te halen, wat vele malen technischer is dan een reguliere groep aanmaken.


    Eenmaal teruggekomen bij de lijst met bewijsmateriaal (het kopje Groepen in het beheercentrum), stond al die tijd bijna bovenaan de lijst de beveiligingsgroep CreateTeam. Soms zijn dingen net zo simpel als ze zouden moeten zijn en schenk je er daardoor geen aandacht aan.


    Uiteraard even gecheckt of mijn aannames klopten door mezelf toe te voegen aan die groep en vervolgens naar Teams te gaan. Te klikken op:

    Lid worden of Team maken


    En warempel...

    Dat lukt.

     

    Conclusie

    Iedereen die in de beveiligingsgroep CreateTeam wordt gezet kan een Klas creëren, waar het hele Teams4Education-verhaal aan gekoppeld is. Het is dus niet ingewikkeld om klassen aan te gaan maken. Echter had Stef hier natuurlijk zeker gelijk in:


    "voor deze functie moet je alle teams anders gaan opbouwen wat gaat betekenen nieuwe teams aanmaken alles krijg je dubbel en wordt het een onoverzichtelijk gebeuren"


    Om nog maar te zwijgen van eventuele bestanden die in de huidige groepen zijn geüpload en eigenlijk in de nieuwe klassen zouden moeten komen te staan. Eén ding is glashelder, dit is geïmplementeerd met te veel haast en te weinig visie op wat het onderwijs nodig heeft. Zo stellig kan ik het inmiddels wel zeggen.


    BICT'er Chantal gaf aan dat de leerlingen er zo weinig mogelijk tot geen last van zouden moeten hebben dat hun groep verandert en dat ben ik met haar eens. Voor leerlingen is het net zo nieuw als voor het onderwijspersoneel en alhoewel je ze natuurlijk niet moet onderschatten, ga je sowieso contact verliezen met een aantal leerlingen als zowel het plan van aanpak zelf, als de communicatie over dat plan niet tot in de puntjes is voorbereid en er verschillende partijen realtime samenwerken om het te laten slagen. En dan nog hoeft er maar één peuter bij iemand thuis de kamer binnen te komen met een bloedneus en het plan begint al te rommelen, omdat men langs elkaar heen gaat werken. Dan wordt het inderdaad "een onoverzichtelijk gebeuren". 

    Tenzij...


    Cliffhanger

    Al maanden geleden schreef ik hoeveel puzzelstukjes er wel niet samenvallen op het gebied van ICT en dat is wederom het geval. Niet zo lang geleden stuurde ik naar alle collega's een infographic over onnodige handelingen. Waar ik in die mail geen nadruk op legde, maar wel degelijk heb meegestuurd via een linkje, is MAZDA (Meerjarenplan Automatisering ZMLK De Ark). Daarin beschrijf ik hoe Office-apps onze werkdruk kunnen verlichten. In dat stuk schreef ik ook al dat Azure de heilige graal van Office 365 is, maar nog onbereikbaar voor mij. Soms kunnen dingen snel gaan...


    Alhoewel je in het onderwijs niet alles moet willen automatiseren, is het omzetten van alle leerlinggroepen naar 'klassen' by far de meest geschikte opdracht om dat juist wel te doen. Superrepetitief werk, extreem hersendodend, enorme aantallen en een schrikbarende hoeveelheid data die simpelweg overgezet moet worden. 

    Stef vindt de meerwaarde van de mogelijke functies niet opwegen tegen de hoeveelheid werk die eraan besteed zou moeten worden. Hij heeft deze situatie weliswaar zelf gecreëerd, maar wat dat betreft heeft hij zeker wel een punt, want dit zou drie à vier man ongeveer een hele week kosten om voor elkaar te krijgen. 


    Voor 's werelds krachtigste cloud geldt dat natuurlijk niet. Mits goed aangevlogen, doet Azure dit in nog geen vijf minuten. Dus zijn we aangekomen bij de ingewikkeldste puzzel tot nu toe. 


    Als het gaat om dit soort puzzels, (waarbij je altijd ook gewoon hulplijnen kunt inzetten!) heb je aan mij wel een goeie. Gelukkig maar, want verder is er binnen de stichting nog precies één persoon die dat mogelijk zou kunnen, maar die lijkt zijn eigen rommel niet op te willen ruimen.


    Let the games begin...

  • 6 april - (!) Een voorstel

    Voorstel in de chatgroep BICT + Joeri. In termen van de transactionele analyse (Berne, 1961) begin ik dit bericht als 'kritische ouder' met een sneer naar Stef over het feit dat hij al meer dan een week in de ego-positie van het kind is gedoken dat zich geen raad meer weet en helemaal niet meer reageert op meerdere directe vragen aan zijn adres.

    Gelukkig heb ik de rest van het bericht in een volwassen toon voort kunnen zetten, waardoor dit punt uiteindelijk ook geregeld werd, wat onderwijskundig gezien absoluut noodzakelijk was (maar voor mijn bericht geen aandacht aan werd besteed).


    Joeri Blomberg:

    Goedemorgen!


    Ik heb een vraag/voorstel, want als ik het goed begrijp: 

    • Stef houdt zich bezig met leerlingen uit elkaar houden in de chat (daar kan niemand hem bij helpen, zolang we niet weten wat hij heeft veranderd en wat niet, dus dat zoekt Stef verder zelf uit). 

    • Chantal en Joeri gaan op zoek naar de beste/snelste manier om de weergavenamen van BRIN-nr. + LL-nr. om te zetten naar de leerlingnamen. 

    • Arco en Petra doen natuurlijk ook van alles, alleen weet ik toevallig niet wat precies. 

    • En ik zet Bart hier ook even bij, want die doet momenteel evenveel voor de stichting als de hierboven genoemde namen. 


    De zaken die jullie als prioriteit nummer 1 hebben benoemd, zijn allebei dingen die alleen beheerders uit kunnen voeren. Maar we hebben een behoorlijke groep ICT'ers verspreid over de scholen die natuurlijk ook allerlei vragen naar hun hoofd krijgen. Bart heeft een aantal van die vragen met mij gedeeld en mijn antwoord was 9 van de 10 keer: 

    "Dat probleem hebben ze niet meer, als de leerlinggroepen als klas zijn geconfigureerd.


    Ik denk dat jullie gelijk hebben over wat jullie prioriteiten zijn, maar dat nog wel vergeten wordt dat we dit met veel meer mensen doen, die ook tegen dingen aanlopen. Heel veel van die dingen zijn op te lossen door de leerlinggroepen om te zetten naar klassen, dus heb ik het volgende voorstel:

    In het ICT-overleg van vanmiddag, stellen we de vraag aan alle ICT'ers of ze interesse hebben in het omzetten van hun leerlinggroepen naar klassen. Zo niet, dan geeft dat niets. Ze kunnen zich altijd nog op een later tijdstip bedenken of inschatten dat het dan beter uitkomt. Voor degenen die dat wel willen, is het eigenlijk niet zo heel ingewikkeld. 


    Iemand met beheersrechten zet ze in de groep CreateTeam, we zetten mijn twee filmpjes op de ICT-SharePointsite en ze kunnen zelf aan de slag. Je hoeft ze daarvoor dus ook helemaal geen beheersrechten te geven en men kan zelf bepalen hoe de klassen ingericht worden. Als ze er niet uitkomen, kunnen ze natuurlijk vragen stellen, maar van Bart begreep ik dat mijn rommelige filmpjes duidelijk genoeg waren om ermee aan de slag te gaan. 


    Als ik de Klasse Koers zo'n beetje voor me zie, voldoet dit idee aan bijna alle pijlers, dus ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden  ;)

Berne, E. (1961). Transactional analysis in psychotherapy. New York, Grove.