In de filmpjes worden wezenlijke dingen benoemd over het gedrag dat ik heb laten zien ten aanzien van de ontwikkelingen in de school, in zowel positieve, als negatieve zin. Alhoewel je erover kunt discussiëren of de vraag die ik stel over waarneembaar gedrag dat de ontwikkeling van de school afremt of als storend wordt ervaren, wel zo'n goede vraag is, is dit wel een bewuste keuze geweest. Ten eerste omdat men in het onderwijs over het algemeen en op De Ark in 't bijzonder vrij lief is voor elkaar. Zonder er specifiek naar te vragen, krijg je dit soort feedback vrijwel nooit. Een andere reden is dat de schoolcultuur zich nog in een pril stadium van professionaliteit bevindt. Eerlijke feedback geven aan een collega waarbij het heel helder is waarom diegene hiermee geholpen is, is wat mij betreft een vorm van veilig oefenen. De privacyverklaring aan het einde van mijn video is ook zeker niet alleen als grapje bedoeld, want de kwetsbaarheid die vergezeld gaat met het inspreken/opschrijven van een boodschap heeft in de coronaperiode voor veel ongemak gezorgd, tot tranen aan toe.
Je hebt nog niet alle filmpjes en geschreven reacties gezien, dus ik zal niet op alles ingaan. De essentie die ik uit de vorige pagina haal:
- Het is zichtbaar hoe ik als ICT'er handel naar de visie.
- Het is zichtbaar dat ik als leerkracht meer moeite heb om naar de visie te handelen.
De reacties van collega's heb ik in september gekregen, dus ik heb nog niet zozeer iets gedaan met deze feedback. Alhoewel, ik heb natuurlijk deze leeruitkomsten gemaakt en daarvoor de filmpjes bekeken, geüpload, ingesloten op deze website, geautomatiseerde werkstroom gebouwd met de data, enz. Uiteindelijk heb ik elke boodschap daardoor wel drie tot vier keer gezien. Ik bedoel dus dat er nog geen concreet waarneembaar gedrag is veranderd sinds het verkrijgen van de feedback. Mijn persoonlijke doelen voor de toekomst komen later aan bod.
Deze feedback is wat mij betreft een bevestiging dat de strategie die ik heb gekozen om naar mijn ambitie toe te werken de juiste keuze is geweest. Ik werk fulltime en na 8 jaar werkervaring weet ik inmiddels dat vijf dagen per week voor de klas staan, eigenlijk te veel van mij vraagt. Ik liep steevast na een aantal maanden achter de feiten aan. Dat gold zowel onder schooltijd in de interactie met de leerlingen, als na schooltijd bij het verwerken van administratieve verplichtingen.
Neeltje werkte voorheen ook als IB'er op het VSO. Van de situatie zoals ik hierboven beschrijf, heeft zij twee jaar geleden een duidelijk beeld gekregen. Zij heeft mij toen begeleid en in haar videoreactie geeft ze aan dat dit uitdraaide op een 'teleurstelling'. Dit heeft ze toentertijd ook in alle eerlijkheid tegen mij gezegd. Dat heb ik niet zozeer ervaren als een onterecht oordeel, want ik was mij ervan bewust dat het niet lekker liep, maar ik kreeg het niet voor elkaar om daar verandering in te brengen.
Na jaren van aanmodderen en weinig ontwikkeling, was ik op zoek naar een structureel andere aanpak, die mij meer werkplezier zou opleveren, mijn kwaliteiten meer tot hun recht zouden komen en waar de leerlingen meer baat bij zouden hebben.
In het voorjaar van 2019, kregen we het jaarlijkse mailtje van Maurice dat je je voorkeur kon uitspreken voor de formatie van het komende schooljaar. Er werd toen al veel gevraagd van mij op het gebied van ICT en ik voorzag dat dat alleen nog maar meer zou worden, alleen al door de gebrekkige infrastructuur die ik signaleerde en waar ik van vond dat er iets mee moest gebeuren. Het was naar mijn idee niet mogelijk om mijn taak als ICT'er goed te kunnen doen binnen de normjaartaakuren na schooltijd. Die combinatie met een altijd aanwezig gevoel dat ik het niet kon bijhouden, heeft geresulteerd in de mail hieronder. Dit is een belangrijke stap waarmee ik ruimte heb gecreëerd voor mijn persoonlijke ontwikkeling én die van (de transitie van) de school. Hierdoor kwam de juiste persoon op de juiste plek; een win-winsituatie.
Beste Maurice,
Naar aanleiding van de mail over de formatie voor volgend schooljaar, las ik de mail van vorig jaar (van 28-5-2018) nog eens en er is in principe weinig aan de onderbouwing veranderd. Echter is er op het VSO wel het een en ander veranderd en dat heb ik meegenomen in de onderbouwing voor mijn voorkeur.
___________________________________________________________
Samenvatting van deze mail:
Het VSO heeft een ICT'er nodig die gefaciliteerd wordt in het uitvoeren van ICT-taken en het ontwikkelen van een ICT-infrastructuur die het gehele onderwijs verbeterd. Die ICT'er zou ik graag zijn, maar iemand anders zou dit ook kunnen zijn.
___________________________________________________________
Ik begin even met de tweede optie die ik wil opgeven: de eindgroep. De maandagen t/m de kerstvakantie bevielen me prima.
Mijn voorkeur gaat wederom uit naar de bruggroep. Dat zal je niet echt verbazen, denk ik. Vorig jaar schreef ik dat ik steeds beter de potentie in het bruggroeponderwijs inzichtelijk kreeg en dat heeft zich dit jaar verder ontwikkeld. De ondersteuners waren hierbij van cruciaal belang om de puzzel compleet te maken. Het samenwerken met Natascha als duo- en parallelcollega ging weliswaar moeizaam, maar heeft me ook doen inzien wat voorwaarden zijn voor een goede samenwerking als je niet direct een klik ervaart. Inmiddels gaan we alweer richting een geheel nieuwe situatie, het experiment met de leerkrachtgestuurde unit.
Ik heb er absoluut een goed gevoel over en denk ook dat we hier iets moois op kunnen zetten. Ik denk ook dat we in de periode van mei- tot zomervakantie een aardig beeld kunnen vormen van de mogelijkheden en de valkuilen van het concept door het uit te gaan voeren. Echter is het voor de formatie van volgend jaar niet haalbaar om met een redelijke onderbouwing te stellen dat dit een vorm is om door te zetten of om het de prullenbak in te gooien. Waar ik dus wel heel benieuwd naar ben, is hoe jullie (DirIB) dit volgend schooljaar voor je zien. Dan bedoel ik dus niet welke personen, maar welke functies op welke plekken worden ingedeeld en of dat wezenlijk verschilt met het begin van het huidige schooljaar. Voor mijn persoonlijke voorkeur maakt dat verder niet veel uit, want zowel in een voortzetting van de huidige situatie, als in de situatie vanaf 1 mei blijft de bruggroep mijn eerste keuze.
Er verandert nog meer op De Ark. Alhoewel jij je hier als geen ander van bewust bent, schrijf ik het toch even uit om het helder te krijgen.
Door onze opleiding krijgen we het belang van technologie en de daarbij horende maatschappelijke ontwikkelingen steeds duidelijker in beeld. Een groeiende groep collega's begint het belang van mediawijsheid in te zien. Als de stichtingbrede aanschaf van Prowise Go er komt, heeft dat enkel meerwaarde als er veel meer devices op de scholen aanwezig zijn, daar is Stef zich ook van bewust. Die kast met Chromebooks voor het VSO is een mooi begin voor collega's om de mogelijkheden vast te gaan ontdekken en daar zullen ze in het begin hulp bij nodig hebben. En wat er ook uit het transitieproces voort gaat komen, het lijkt mij helder dat technologie een belangrijke rol zal innemen; als middel en in mindere mate ook als doel (digitale geletterdheid, etc.).
Als ik dit zo opsom en bedenk dat er ook nog vage plannen zijn om meer met technologie te gaan doen, verbetermogelijkheden voor de software en volgsystemen die we gebruiken en een heel aantal kleinere ICT-gerelateerde taakjes, dan kan ik maar één conclusie trekken: als ICT'er op het VSO is het onmogelijk om alles wat hierboven beschreven is en alles wat er nog gaat komen op een goede manier uit te voeren binnen de uren van de normjaartaak. Dat aantal uren is voldoende om dingen voor Social Schools te regelen, te bellen voor storingen, collega's te ondersteunen in de dagelijkse praktijk, ICT-overleg te plegen en meer van dat soort zaken. Dan is er zelfs nog wel wat tijd over om na te denken over verbeteringen en die geleidelijk door te voeren, maar dit gaat om verbeteringen die voor de hand liggen. Relatief veel verbetering in weinig tijd, dat werk. Dat is dus niets structureels en er zal zeker geen sprake zijn van een transitie op het gebied van (de inzet van) technologie.
Mijn stelling is dan ook: het VSO heeft een ICT'er nodig die tijd krijgt om de taak van ICT'er uit te voeren. Die taak bevat elementen voor de (zeer) korte termijn, middellange termijn en de lange termijn.
Op dit moment ben ik de ICT'er op het VSO en even voor de duidelijkheid: ik zou graag ICT-coördinator worden met een vaste dag waarop ik kan werken aan de ontwikkeling van de school op dit gebied. Echter blijft mijn stelling onveranderd als we het niet aan mijn persoon koppelen, maar aan iemand anders, wellicht nog niet in dienst. Het heeft mijns inziens de voorkeur als het iemand is met een onderwijsachtergrond, maar dat is verder niet aan mij.
Goed, volgens mij heb ik mijn keuze wel genoeg beargumenteerd 😉
Groeten,
Joeri
Reactie van Maurice:
Wauw, goedemorgen Joeri. *
* In de taal van Maurice kun je dit lezen als: "Dat lijkt mij een goed plan, Joeri. Gaan we doen."
Het lezen van het onderstaande verhaal kan als optioneel worden beschouwd.
Hieronder vind je een extraatje, dat niet per se heel belangrijk is om het hele verhaal te begrijpen, maar wel een beeld schetst hoe ik mijn rol als ICT'er vormgeef en is ter vermaak bedoeld. Deze e-mails waren ook zowel informatief, als vermakelijk bedoeld voor mijn collega's.
Onderwerp: Internet Jan Luykenstraat doet het nog niet
Datum: 24 mei 2020
Beste collega's,
Vorige week waren er problemen met het internet en het leek op een defect kabeltje. Die heb ik gehaald en vrijdag even uitgeprobeerd met nog een aantal voorgeschreven handelingen, maar het mocht niet baten. Het internet deed het vrijdag niet, dus als je maandag op de Jan Luykenstraat aankomt, zal dat ongetwijfeld nog steeds het geval zijn.
Maandag komt er (weer) een monteur om ernaar te kijken, want blijkbaar is het probleem lastiger op te lossen dan gedacht. De vorige keer lukte het de monteur wel om het te maken, maar was het maar van korte duur. Hopelijk lukt het de monteur dit keer om het werkend te houden. Ik kan op dit moment niet inschatten hoe groot de kans is dat het gaat werken of hoe laat dat dan zou zijn.
Mocht je morgen puur naar school komen voor computerwerk, dan wil ik je middels dit bericht die reis besparen. Ik zal morgen nog een korte update geven over de stand van zaken.
Met vriendelijke groet,
Joeri Blomberg
PS. Het beste zou zijn als we de glasvezelkabel gaan gebruiken die onlangs is aangelegd. Bovenschools zijn ze daar al mee bezig. Tot die tijd hoop ik dat dit soort perikelen niet te vaak voorkomen.
Onderwerp: Internet Update
Datum: 26 mei 2020
Beste collega's,
Het mag best gezegd worden: het duurt al veel te lang en er is nog geen internet, dat kan natuurlijk niet. Nota bene in een tijd van onderwijs op afstand.
Stef zit er achteraan, maar Maurice en ik hebben vanavond ingegrepen, omdat het echt te lang duurt en zijn zelf gaan bellen. Geheel buiten mijn comfortzone heb ik de, op zich best aardige, man van de helpdesk een beetje onder druk gezet, omdat ik oprecht vind dat scholen op dit moment voorrang moeten hebben boven particulieren; de belangen zijn simpelweg groter. Los daarvan is Stichting Klasse al klant van dit bedrijf, dus voor de klantrelatie lijkt het me ook beter. Maar goed, "de avondhelpdesk is alleen voor eenvoudige vragen, meneer" klonk het zenuwachtig aan de andere kant van de lijn, waarna hij nog een essentieel telefoonnummer meegaf. Ik heb deze man vriendelijk bedankt en hij mij voor mijn begrip en nog wat plichtplegingen.
Morgenochtend om 8:15 uur is de verantwoordelijke binnen hun bedrijf aanwezig. Hij hangt zijn jas op, pakt koffie en krijgt dan te horen dat er al een klant aan de lijn hangt vanaf 8:00 uur. Dan kunnen er drie dingen gebeuren...
1) een diplomatiek kat- en muisspel waar politiek correcte opmerkingen worden afgewisseld met uitingen van hoge urgentie
2) een kort gesprek, waarin het deze man direct duidelijk is wat de noodzaak is en hij per direct een monteur naar zijn busje stuurt, op weg naar Gouda.
3) hij was al op de hoogte en begint spontaan te hoesten en gaat weer naar huis (maar ik ben niet zo'n doemdenker, dus dit lijkt me onwaarschijnlijk)
Oké, je hoort 't al. Ik probeer er nog wat van te maken. Maar je snapt dat ik het net zo vervelend als iedereen vind dat het nou nog steeds niet werkt. Ik wou dus eigenlijk alleen even melden: Ik ben ermee bezig 😉
Morgen weer een update met daarin de uitslag... Wordt het scenario 1, 2 of 3? Je hoort 't binnenkort!
Met vriendelijke groet,
Joeri Blomberg
Onderwerp: Internet Update
Datum: 28 mei 2020
Het internet werkt weer!
Met een router die de monteur ergens van zolder had gehaald voor de zekerheid en die hij languit liggend in ons serverhok door collega's in Duitsland heeft laten resetten, draait de boel weer.
Met vriendelijke groet,
Joeri Blomberg
PS. 'Goed' is superfijn voor dit moment, 'beter' is fijn voor de toekomst. Ergens in de komende twee weken komt er nog een update over de aansluiting op glasvezel :)
Onderwerp: Internet Apotheose
Datum: 12 juni 2020
Beste collega's,
Daar sta ik dan. Het is tien voor vijf 's middags, de school is allang leeg en het internet ligt er weer overal uit...
Toch voelt het dit keer anders, eigenlijk niet eens vervelend. Ik had zelfs alvast wat filmpjes van Youtube gedownload op m'n computer om de tijd door te komen. Ben ik dan al zo aan ons noodlottige internet gewend?
Welnee :) Ik wist al dat Prowise om 16:30 uur de instellingen voor het glasvezelnetwerk in orde zou maken en ergens tussen 16:00 en 18:00 uur kwam de man van glas. De dag die ik wist dat zou komen is eindelijk hier!
Exact 14 dagen en 10 uren geleden, schreef ik dat het internet het weer deed en dat er in de komende twee weken nog een laatste update zou komen over glasvezel. We hebben lang genoeg toegeleefd naar de naderende climax, dus nu de witte rook inmiddels is weggetrokken uit de Jan Luykenstraat, kan ik iedereen verblijden met de boodschap: Het internet werkt nog steeds, maar is nu veel stabieler en ongetwijfeld sneller.
Voor wie het zich nog afvroeg: het werd uiteindelijk scenario 2.1) een kort gesprek, waarin het deze man direct duidelijk werd wat de noodzaak was en hij per direct een monteur naar zijn busje stuurt, op weg naar Gouda een afspraak maakte voor donderdag 11 juni.
Eerlijk is eerlijk, vandaag is werkelijk alles volgens afspraak gegaan en de afstemming tussen TriNed (glasvezelbaas), Prowise (computerbaas) en Stef (eindbaas) is heel goed verlopen.
Iedereen van harte gefeliciteerd met het internet, wel moge het u bekomen.
Met vriendelijke groet,
Joeri Blomberg