Voor ICT'ers in het onderwijs

TEAMS 4 EDUCATION

In Microsoft Teams voor het onderwijs 

komt alles samen

Microsoft Teams
Logo Microsoft Teams
Microsoft Teams voor het onderwijs
door Joeri Blomberg 5 september 2021
Maak leren toegankelijk voor iedereen met Microsoft Teams. Download de poster met alle opties voor een inclusief klaslokaal.

Handleiding Microsoft Teams

Algemeen


Hoeveel moeite het aanleren van best practices in Teams gaat kosten, wordt natuurlijk sterk bepaald door je beginsituatie. Als je Teams al vaker hebt gebruikt, dan scheelt het natuurlijk wel dat je de meeste knoppen en functies al kent. 

Ben je nog niet bekend met Teams, dan is het handig om de quickstart guide (5 pagina's) hiernaast te downloaden. Daarin staan de belangrijkste functies omschreven die je waarschijnlijk wel een keer nodig gaat hebben. Ik zal hier alleen kort ingaan op de knoppen die je op elk scherm kunt vinden.


Download de quickstart guide om gelijk te beginnen met Teams.
Download Teams Quickstart guide
Download Quickstart guide Download Quickstart guide
Teams icoontjes met hun functies

Functie


Icoon


Nieuwe chat(groep) beginnen


Nieuwe chat

Overzicht van de nieuwste gebeurtenissen in Teams


Nieuwe chat

Lijst met Teams waar je in zit


Lijst met Teams

Alle opdrachten per klas


Lijst met Teams

Plan afspraken in je agenda

synchroniseert met de agenda van Outlook


Agenda

Oproepgeschiedenis en contacten


Oproepen

Recente bestanden bewerken en delen

synchroniseert met OneDrive en SharePoint


Bestanden

Meer in Teams geïntegreerde apps laten zien


Meer items

Kanalen

Bij het maken van een klassenteam kan er voor gekozen worden om hetzelfde template te gebruiken voor meerdere klassen. In elk team komen dan dezelfde kanalen en apps te staan. Welke kanalenstructuur past bij jouw school of klas ligt aan het type onderwijs dat er wordt gegeven. Het is handig om per school of per bouw dezelfde inrichting te gebruiken, zodat de structuur voor leerlingen en docenten duidelijk is. Per klas kunnen de kanalen nog steeds aangepast worden naar ieders behoefte, behalve het kanaal Algemeen. Dit kanaal staat er altijd en dat kun je niet aanpassen*.



Elk klassenteam heeft een aantal functies die andere teams niet hebben. Je vindt al deze functies allemaal terug in het kanaal Algemeen en je kunt ze zelf als tabblad aan andere kanalen toevoegen.



  • Class Notebook

OneNote, maar dan speciaal voor klassen.   

Lees meer onder: Apps

 

  • Opdrachten

Maak opdrachten en quizzen en geef (formatieve) feedback.

Lees meer onder: Opdrachten



  • Cijfers

Hou cijfers en gemiddelden automatisch bij.

Lees meer onder: Opdrachten



  • Map 'Lesmateriaal'
Alleen-lezen map Lesmateriaal
Alleen-lezen map Lesmateriaal

Elk bestand dat je in deze map zet, wordt ingesteld als 'Alleen lezen' voor leerlingen.

Lees meer onder: Opdrachten



Openbaar vs. Privé

Als je een nieuw kanaal aanmaakt voor jouw klas, staat hij standaard ingesteld als 'toegankelijk voor iedereen in het team'. Er is echter nog een optie:

Standaard of Privé kanaal instellen

Beoordeel of het kanaal voor alle leerlingen van de klas is bedoeld of alleen voor een bepaalde groep. Je kunt deze groep leerlingen bij het maken van het kanaal gelijk selecteren of later toevoegen. De bestanden, gesprekken en notities van een privékanaal zijn uitsluitend voor leden van het kanaal zichtbaar.

Bestanden in SharePoint

Een teamsgroep heeft altijd een SharePointsite waar de bestanden van het team worden opgeslagen. Voor elk kanaal dat je aanmaakt in Teams, verschijnt er een mapje in SharePoint bij documenten met dezelfde naam**.

Gesprekken

Elk kanaal heeft als eerste tabblad Gesprekken of Posts. Dit is bedoeld voor mededelingen over het onderwerp van dat kanaal. Er kan gereageerd worden op deze onderdelen en de reacties blijven onder de oorspronkelijke mededeling staan. Het is dus niet per definitie chronologisch, zoals Chat.


* Wil je de map General aan kunnen passen naar jouw wensen? Laat het aan Microsoft weten en stem in het UserVoice-topic.

** Als je de naam van het kanaal later verandert, dan verandert de naam van de corresponderende map in SharePoint niet mee. Zou je dit wel willen, dan stem dan in het UserVoice-topic.


Opdrachten

Je kunt verschillende soorten opdrachten aan (groepen) leerlingen toewijzen. Hieronder leg ik uit hoe je dat doet en hoe je leerlingen in het proces kunt ondersteunen door feedback. Onder Navigatie lees je hoe je er komt.

Openingsscherm Opdrachten in Teams

Bij het openen van Opdrachten, zie je de drie stadia van een opdracht en de knop Maken.

Knop nieuwe opdracht maken
Knop nieuwe opdracht maken

Navigatie

Er zijn twee manieren om naar de opdrachten van een klas te navigeren. In principe maakt het niets uit, dus kies wat je prettig vindt.

Icoontje opdrachten
Icoontje opdrachten

1. Via het icoontje Opdrachten in het linkermenu krijg je een overzicht van al jouw klassen te zien. Daar kies je de klas waar je naar op zoek bent.

Tabbladen kanaal Algemeen

2. Je gaat naar het team van de leerlingen die het betreft. In het kanaal Algemeen vind je het tabblad Opdrachten.

Als je op Opdracht klikt, verschijnt het scherm hieronder.

Instructiekaart opdracht maken in Teams

Resources

Eerst voer je de titel in, eventueel voorzien van een tag met de categorie. Vervolgens schrijf je op wat het doel is van de opdracht en hoe ze die kunnen uitvoeren. Je kunt de volgende resources toevoegen.

OneDrive

Voeg een bestand toe uit jouw OneDrive.

Nieuw bestand

Creëer nieuw bestand Word, Excel, PowerPoint

Klasnotitieblok

Verwijs naar een pagina uit Class Notebook.

Teams

Voeg een bestand toe uit een van je Teams.

Koppeling

Voeg een link toe naar een website.

Uploaden

Voeg een bestand toe van jouw computer.

Resources voor opdrachten
Resources voor opdrachten

Als je een bestand hebt toegevoegd dat je kunt openen in één van de Office-apps, dan staan er achter de bestandsnaam drie puntjes (zie afbeelding), waar een keuzemenu onder zit.



Belangrijk:

Als staat aangevinkt dat leerlingen niet kunnen bewerken, krijgen ze allemaal hetzelfde alleen-lezenbestand te zien. Dit is bedoeld voor bijlagen die puur informatief zijn.

Kies je voor de andere optie, dan worden er op de achtergrond evenveel kopieën van het bestand aangemaakt als er leerlingen zijn. Iedere leerling kan zijn eigen bestand bewerken. Als docent kun je bij elke leerling meekijken, maar leerlingen zien elkaars versie niet.

Keuzemenu bij toegevoegd bestand

Rubrieken

Je kunt opdrachten beoordelen aan de hand van een rubriek (zie hieronder). Als je dit hebt ingevuld, wordt het automatisch opgeslagen en kun je die rubriek opnieuw gebruiken op een later moment.

Rubriek bewerken

Quiz

Een 'quiz' wordt gemaakt in Forms. Gebruik je liever Kahoot of een andere app, dan kun je onder Apps lezen hoe je dit eenvoudig integreert in Teams.



Klik je op Quiz, dan verschijnt er een venster met alle formulieren die jij in Forms hebt gemaakt. Heb je voor de opdracht die je wilt gaan toewijzen nog niets gemaakt, dan klik je op + Nieuw formulier. Forms wordt dan geopend in een nieuw tabblad in je browser.

Meer weten over de vele mogelijkheden die Forms biedt?

Ga naar Office apps
Quiz maken
Quiz maken
Formulier kiezen of maken

Vanuit bestaande opdracht

Je kunt opdrachten ook opnieuw gebruiken. Dit geldt voor alle opdrachten van alle klassen waarvan jij één van de eigenaren bent. Dit betekent dat je dus ook opdrachten van collega's kan gebruiken en zij die van jou, als die collega's aan dezelfde klassen zijn toegevoegd.

Tip: Om dubbel werk te voorkomen door opdrachten onderling uit te wisselen, is het dus handig als collega's die dezelfde soort groepen lesgeven ook eigenaar zijn van klassen waar ze geen les aan geven. Bijvoorbeeld alle groepen 7 en 8, of alle derdejaars VMBO-klassen, etc. Welke groepen dit zijn op jouw school, kunnen jullie zelf natuurlijk het beste inschatten.

Vanuit bestaande opdracht
Vanuit bestaande opdracht

Toegewezen opdracht bekijken

Zodra je een opdracht hebt gemaakt, kun je hem bekijken onder het kopje Toegewezen. Dat kun je doen in het scherm hieronder.

Toegewezen opdracht

Cijfers

Tabblad Cijfers

Ten slotte vind je in het kanaal Algemeen naast Opdrachten het tabblad Cijfers. Als je opdrachten hebt toegewezen die met punten zijn beoordeeld, vind je in dit tabblad een overzicht van de cijfers en de huidige status (Bekeken, Ingeleverd, etc.) van alle opdrachten. Je kunt ook het gemiddelde van een aantal opdrachten nemen en de resultaten exporteren naar een Excelbestand.

Met de hierboven beschreven informatie kun je aan de slag met opdrachten in Teams. Zoals voor bijna alles geldt, moet je het gewoon gaan doen en ervaren, dan merk je vanzelf wat wel en niet goed werkt. Je kunt ook deze tutorial nog bekijken over Opdrachten in Teams.


Teams4Education

Apps

Apps

Er is een hele waslijst aan apps die zo gemaakt zijn, dat je Teams (bijna) niet hoeft te verlaten, omdat het in Teams is geïntegreerd. Dat kan heel handig zijn, omdat je een app bijvoorbeeld kunt instellen als tabblad in één van de kanalen van een klas en je kunt een app ook toevoegen aan een (groeps)chat. Je kunt er makkelijk naar verwijzen en de leerlingen kunnen het snel vinden en aan de slag, zonder opnieuw in te loggen.

 

Het enige nadeel is dat de lijst met apps zo lang is, dat het lastig is om een keuze te maken. Ik heb daarom een selectie gemaakt met de apps die ik geschikt vind voor het onderwijs. Het verschilt per type onderwijs welke apps je nodig hebt, dus ik raad je aan om alsnog een keuze te maken. Als je te veel verschillende apps gebruikt, raken leerlingen alsnog het spoor bijster. Je hebt er aan een paar genoeg.


Icoontje voor apps in Teams

Mis je een app in mijn selectie?

Je vindt de volledige lijst met apps in Teams onder deze knop.


Class Notebook

Class Notebook
Class Notebook

Toepassing

  • Notities en aantekeningen maken
  • Lesmateriaal verzamelen
  • Nog veel meer

Leermodules voor OneNote

Artikel Education Blog

Voorbeeld Class Notebook

Waardevol template

Zoals ik hier een hele pagina heb gewijd aan de toepassing van Teams in het onderwijs, zou ik makkelijk een even uitgebreid verhaal kunnen vertellen over de app Class Notebook (CN) en hoe je dit kunt gebruiken in het onderwijs.



Misschien dat ik een dergelijke pagina nog wel eens maak, maar voor nu hou ik het kort. Overigens is deze informatie gewoon beschikbaar, dus zou ik zeker de leermodules over OneNote en CN van Microsoft Learn bekijken. Hier beschrijf ik de waarde die CN toevoegt voor het onderwijs, ten opzichte van het gebruiken van de reguliere OneNote-app.

In principe is CN niets anders dan een template voor de OneNote-app, specifiek bedoeld voor klassen, waarin ze een aantal secties alvast voor je klaarzetten. Een handig template is het zeker!


Ruimte voor samenwerking

Hierboven heet het Collaboration Space, maar je kunt de naam aanpassen naar het Nederlands, als je wilt. In deze sectie kun je pagina's toevoegen die zichtbaar zijn voor alle leerlingen en die zowel docenten als leerlingen kunnen bewerken.

Inhoudsbibliotheek

Deze sectie kan iedereen bekijken, maar alleen docenten kunnen het bewerken. Dit is dus voor statisch (les)materiaal bedoeld.

Individuele sectie per leerling

Elke leerling krijgt een aparte sectie. De leerlingen zien alleen die van henzelf, maar docenten zien het van alle leerlingen. Zowel docent, als leerling kunnen erin werken, zodat de docent feedback kan geven.


Toepassing

  Opvragen van informatie door bijv.

  • Toetsing (formatief/summatief)
  • Vragenlijsten
  • Stellingen

Leermodule voor Forms

Youtube-tutorial

Voeg een poll toe in een chat of kanaal

Bij Opdrachten heb ik uitgebreid beschreven hoe je Forms kunt gebruiken om een opdracht toe te wijzen aan een groep leerlingen. Toch is de app op meer plekken te vinden.



Onder het veld waar je een bericht kunt typen in een chatgesprek of in de posts van een kanaal, staan bijvoorbeeld deze berichtopties.

Berichtopties in chats en kanalen

Als je het Forms-icoontje selecteert, opent er een scherm waar je direct een poll kunt aanmaken en versturen naar de personen die lid zijn van het kanaal of de chatgroep waar je de poll plaatst. De resultaten van de poll komen eronder te staan.


Forms aan een video op Stream toevoegen

Vragen bij video's

Logo Stream
Logo Stream

In Stream kun je zelf video's uploaden en als je een (video)call opneemt in Teams, wordt dat automatisch in Stream opgeslagen. In Stream staat naast elke video de optie om een formulier toe te voegen aan de video op een door jou gekozen moment. De kijker selecteert de antwoorden in het formulier en kijkt daarna weer verder. Je kunt video's op deze manier interactiever maken en je merkt sneller wie de stof beheerst en wie nog niet.

Forms aan een video op Stream toevoegen

Flipgrid

Flipgrid
Flipgrid

Toepassing

Leerlingen laten in korte filmpjes zien wat ze ergens van vinden, wat ze geleerd hebben, wat ze kunnen, wat ze van plan zijn en ga zo maar door. Flipgrid heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt en werkt perfect voor vrijwel alles dat je in een vloggende vorm zou willen doen met of voor leerlingen.

Leermodules voor Flipgrid




Insights

Insights
Insights

Toepassing

  • Overzicht van de participatie in lessen en algehele digitale activiteit van de leerlingen



  • Opdrachtenstatus en cijfers

Aanvullende informatie

Om gebruik te kunnen maken van Insights, moet de app Education Analytics op de achtergrond aangevinkt zijn voor alle leerlingen. Als Insights na een paar dagen geen informatie weergeeft, vraag dan aan de IT-beheerder om dit aan te zetten.




Whiteboard

Whiteboard

Toepassing

  • Live notities maken, opslaan, delen en er samen aan werken.



  • Les voorbereiden in desktop-app en presenteren via Teams.


Desktop-app

In de Microsoft Store, die je kunt vinden op elke computer die op Windows draait, kun je de app Whiteboard gratis downloaden. Je logt in met je Microsoft 365 account, waardoor alles wat je maakt automatisch online beschikbaar is in onder andere Teams.

Share by: