Ik was tien jaar toen ik voor het eerst gebruik maakte van social media. Dat was MSN, waarbij je kon chatten met mensen. Dat deed ik toentertijd nauwelijks met klasgenoten of kinderen uit de buurt, maar met mensen van over de hele wereld die ik online had leren kennen bij het spelen van Dungeon Keeper II en later Age of Empires II. Door de communicatie voor, tijdens en na het spelen en later ook door te schrijven op online forums, heb ik vloeiend Engels leren spreken en schrijven; het vak Engels op school heeft daar niet of nauwelijks aan bijgedragen.

   In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten, vond ik MSN wel genoeg. Hyves werd op een gegeven moment populair en een paar jaar later Facebook, maar ik heb hier nooit een account op gehad, omdat het me simpelweg niet aantrok. Het Instagram-account dat ik sinds anderhalf jaar heb, is puur aangemaakt om als rolmodel te fungeren voor de leerlingen die mij volgen en is in principe een middel om mediawijsheid voor te leven. De behoefte om te delen waar ik in het dagelijks leven mee bezig ben, heb ik net als ieder ander wel, maar niet via deze kanalen.

Ongeveer een jaar geleden heb ik een account op LinkedIn aangemaakt. Het feit dat dit een zakelijk medium is, is voor mij een belangrijke voorwaarde geweest bij deze keuze. Het is dan ook niet toevallig dat het een jaar geleden was, want het hangt direct samen met mijn rol als ICT-coördinator, waar ik net mee was begonnen. In die rol kwam ik er al snel achter dat er een wereld was die ik onmogelijk in mijn eentje kon verkennen en waarbij netwerken van verschillende groepen mensen mij verder zouden kunnen brengen op professioneel gebied. Dit geldt voor het uitwisselen van kennis, het opdoen van inspiratie en de afstand verkleinen tot anderen in het werkveld.

     Dat ik nog altijd geen behoefte voel om deel te nemen aan Facebook of om mijn Instagram-netwerk uit te breiden met vrienden en familie, maar in de loop der tijd wél actiever ben geworden op LinkedIn, heeft verschillende redenen. Ten eerste vind ik het nog steeds niet nodig om dingen uit mijn privéleven te delen met een groep mensen die ik niet allemaal persoonlijk ken, want iedereen krijgt toch mensen op Facebook als 'vriend' die dat eigenlijk niet zijn, omdat hun vriendschapsverzoek afwijzen ook weer zo onbeleefd voelt.

Op LinkedIn kun je dat evengoed zo ervaren, maar zo ervaar ik het niet, want ik vind het geen probleem om werkgerelateerde zaken publiekelijk kenbaar te maken. Ik ervaar een natuurlijke balans in het feit dat wat ik deel of waar ik op reageer wel samenhangt met mijn persoonlijkheid en wat ik belangrijk vind in het leven, maar altijd binnen een professioneel kader valt. Hierdoor wordt er een onderscheid gecreëerd tussen de mens en de professional, maar tegelijkertijd is dat onderscheid absoluut niet zwart-wit.

     Kaushal en Patwardhan (2018) stellen dat elke activiteit van een gebruiker op social media iets zegt over de persoonlijkheid van diegene. Je komt er niet onderuit dat je karakter zichtbaarder wordt, naarmate je meer tijd online doorbrengt.

   Daarbij heeft Piedboeuf (2019) bekeken hoe nauwkeurig de persoonlijkheid van een LinkedIn-gebruiker naar voren komt volgens het DiSC-model en het MBTI-model en hij kwam tot de conclusie - die hij zelf verrassend vindt, vanwege het zakelijke aspect van LinkedIn - dat de nauwkeurigheid nagenoeg hetzelfde is, als de uitkomsten van mediaplatformen als Facebook en Twitter, die een sterker sociaal karakter hebben.

In LU 4.1 Persoonlijk leiderschap beschrijf ik dat extraversie voor mij niet vanzelfsprekend is, maar dat dit een vaardigheid is die ik wel graag doelgericht wil kunnen toepassen op sommige momenten. Daar voeg ik nog aan toe dat "de mate waarin ik digitaal naar buiten treed en het contact aanga, ronduit extravert te noemen is". Door het professionele kader waarbinnen ik opereer op LinkedIn voel ik mij veilig genoeg om zichtbaar te willen zijn en wordt mijn persoonlijkheid toch duidelijk zichtbaar door de laag van professionaliteit heen. Op deze pagina zal ik het deel van mijn digitale extraversie laten zien dat ik op LinkedIn ten tonele breng.

V. Kaushal and M. Patwardhan. 2018. Emerging Trends in Personality Identification Using Online Social Networks—A Literature Survey. ACM Trans. Knowl. Discov. Data 12 (Link)


F. Piedboeuf. 2019. Personality Extraction Through LinkedIn. Advances in Artificial Intelligence, 32nd Canadian Conference on Artificial Intelligence, ON, Canada, Springer 2019 (Link)

Bijdragen op LinkedIn

Animatie visietraject

Creativiteit

Inclusive Classroom

Specialization

Inclusiviteit
Strategie

Mindmap onderwijsicter.nl

Purpose
Verbinding

Prowise Presenter 10

Interactieve Handleiding

Verbinding

Power BI

Premium Per User

Ambitie
Verbinding

Geslaagd voor 3TO!

Ambitie

ICT Nieuwsbrief Corona Special

Purpose
Inclusiviteit

Stop racisme

Verbinding
Inclusiviteit

Microsoft Innovative Educator Expert

Ambitie
History

360 graden trailer:

VSO in transitie

Creativiteit
Verbinding

Immersive Reader presentatie

Inclusiviteit
Verbinding