Social Schools is een platform dat wij gebruiken om de ouders van de leerlingen van informatie te voorzien. Dat doen we op bijna dagelijkse basis, omdat niet alle leerlingen goed kunnen verwoorden wat ze hebben gedaan op school.
Hieronder vind je een overzicht van de momenten waarop ik er bewust voor kies om extra aandacht te schenken aan het bericht dat ik plaats, vanuit mijn eigen normen en waarden of vanuit mijn visie op onderwijs.
De inhoudsopgave beschrijft kort wat ik ermee beoog. Het vervolg van deze pagina bestaat uit de letterlijke woorden van de posts.
Overzicht
Grej of the Day
8 september 2019
Het is het begin van het schooljaar en we (Marieke in de rol van parallelcollega en ik) hebben Grej of the Day geïntroduceerd. Aangezien onze leerlingen niet allemaal goed kunnen lezen, vind ik het belangrijk om vaak te benoemen dat je met de spraakherkenning op je telefoon steeds meer functies tot je beschikking hebt. Dit is een voorbeeld op Social Schools, maar in de klas gebruiken we dit ook regelmatig.
Staken, programmeren en privacy
7 november 2019
Een bericht met een persoonlijke boodschap over de staking, een verhaal over de lessen van die dag en een stukje over hoe ingewikkeld de werkelijkheid is, wat het effect is op de leerlingen als je laat zien waar volwassenen mee te maken krijgen en een stuk over privacy en hoe je daarmee om kan gaan en welke keuzes je daarin hebt.
Authentiek, trots en talentvol
6 maart 2020
Een bericht waarin het duidelijkst naar voren komt hoe ik mij verhoud tot de visie van het VSO en waarin ik mij zowel kwetsbaar opstel, als een nieuw ingeslagen weg presenteer aan de ouders. Het schrijven van deze post kostte geen enkele moeite en voelt voor mij als het ultieme voorbeeld van hoe ik congruent handel en dat zichtbaar maak.
Reactie van een ouder:
"Mooi geschreven. Mooie gedachte. Mooi doel. Mooie graffiti. 👊💪"
Voor allen die thuis zitten
23 maart 2020
Het op tijd nakomen van gedane beloftes blijft een lastig concept. Waar ik er vroeger echter steevast voor koos om onzichtbaar te blijven tot iets af was, heb ik geleerd dat communicatie over de belofte belangrijker is dan het tijdstip van inlossen.
De reden dat deze belofte nog even op zich laat wachten, zal voor veel ouders herkenbaar zijn. Ik voeg er daarom een oproep tot mildheid en verbondenheid aan toe in de chaotische tijd die iedereen doormaakt.
Personeelsdag
28 september 2019
Elk jaar hebben we een personeelsdag met alle collega's van het SO en VSO. Het is een van de weinige momenten dat we rustig de tijd hebben om contact te maken met collega's van de andere locatie. Deze dag wordt door het personeel georganiseerd en de activiteit van dit jaar was een groot succes. Het leek me goed om de nadruk op de verbinding te leggen en maakte een compilatie van onze tocht door de polders.
Technisch weekoverzicht
17 januari 2020
Ik beschrijf hier hoe we de hoger functionerende leerlingen uitdagen - die in het verleden vaak vergeten werden - door middel van een klein experiment dat we al het hele schooljaar uitvoeren en wat al een aantal kenmerken in zich heeft van de praktijkgerichte werkwijze die we op het oog hebben als belangrijkste verandering in ons organisatiemodel.
Corona: dag 1
16 maart 2020
De coronaperiode breekt aan. Het is direct duidelijk dat er veel staat te gebeuren en dat ik degene ben waar meer dan gebruikelijk naar gekeken wordt, omdat er door mij dingen gedaan moeten worden voor de hele school, die niemand anders kan regelen.
Ondanks de enorme tijdsdruk, kies ik ervoor om een filmpje op te nemen voor alle ouders van het VSO om ze bij te praten en vertrouwen uit te stralen.
Nigel Teams Tutorial
25 maart 2020
Je ziet een jongen die binnen de school vooral bekend staat als brutaal, om zijn groffe taalgebruik en zijn gebrek aan impulsbeheersing. Maar hij is óók behulpzaam en kan relatief goed met computers overweg. Deze tutorial had hij niet alleen kunnen maken, maar het heeft hem wel geïnspireerd om te leren ook video's in elkaar te zetten voor de ouders met foto's die de leerwerkplekbegeleiders bij hem aanleverden. Daarbij kon het geen kwaad om hem een positief podium te geven.
Aan: VSO Klas 2A-B
8 september 2019 om 14:14 uur
Grej of the Day
Afgelopen vrijdag zijn we begonnen met Grej of the Day (GotD) in de middenbouw. Het begon goed met glazige blikken en verwarring alom. In dit geval kunnen we spreken van functionele verwarring, want bij de introductie van de GotD-lessen hoort een raadsel, een cryptische omschrijving van het onderwerp waar de leerlingen maandag een microlesje over krijgen van 8 à 10 minuten. Die les is bedoeld om in korte tijd kennis over te dragen over één specifiek onderwerp om bij te dragen aan de algemene ontwikkeling van de leerlingen en ook om ze te verwonderen, waar mogelijk.
In het schrift dat (bijna) alle leerlingen mee naar huis hebben gekregen, staat het volgende.
Raadsel:
Nummer 14
Verder niets… "Nummer 14" is dus de cryptische omschrijving van het onderwerp waar we maandag GotD mee aftrappen. Wellicht dat u als ouder gelijk denkt: "Ja, maar da's logisch natuurlijk". Dat gold niet voor de leerlingen in 2A en ik mij zo voorstellen dat dat ook in 2B meer vragen dan antwoorden heeft opgeroepen. Ze gaan het wel zien, als ze het doorhebben.
In het schrift mogen de leerlingen op de eerste bladzijde erbij schrijven waar zij denken dat het over gaat, eventueel met een plaatje of tekening; wat ze willen. Dit is niet verplicht, want juf Marieke en ik zijn ervan overtuigd dat als we dit een aantal weken aan het doen zijn, de meeste leerlingen uit nieuwsgierigheid uit zichzelf iets zullen opzoeken of aan u zullen vragen aan de hand van het raadsel.
Ik heb net op mijn telefoon Google geopend en hardop "Nummer 14" gezegd. De zoekresultaten waren vrij eenduidig in hun antwoord (wat inderdaad het onderwerp van maandag is, trouwens). Het opzoeken van informatie/kennis op internet zien wij op school als een zeer belangrijk doel met alle valkuilen van dien, dus dit leek ons ook een veilige, laagdrempelig opdracht om er eens mee te beginnen. Want vooralsnog worden de telefoons vooral gebruikt voor spelletjes, Musical.ly en Facebook.
"Nee meester, TikTok en Instagram!"
Oh ja… We gaan zeker ook meemaken dat de leerlingen het personeel op sommige gebieden wat te leren heeft.
Nog een fijne dag! Het is inmiddels een mooi tijdstip, dus hoog tijd om dit bericht te posten.
Aan: Alle medewerkers van SO / VSO De Ark
28 september 2019
Personeelsdag 2019
Filmpje met beeldmateriaal van het midgetgolfen en van de eChoppers en Solexen.
Aan: VSO Klas 2A-B
7 november 2019
Staken, programmeren en privacy
Alhoewel de leerlingen gisteren maar een ochtendje op school waren, hebben we genoeg gedaan en besproken. Ondanks het feit dat de onderwerpen verschilden, was er ook overlap op onverwachte plekken. Het verhaal is wat lang geworden, maar het was helaas niet mogelijk om deze dag met minder woorden te beschrijven.
Allereerst waren een aantal leerlingen teleurgesteld dat het personeel van De Ark niet is gaan staken. Dat inkoppertje kon ik niet laten liggen, dus we hebben de staking besproken. Waarom staken de leraren eigenlijk? Vind ik dat ook? Wat vinden de leerlingen ervan? Als leidraad gebruikte we hiervoor het bord (zie bijlage 1) waarvoor ik de tekst heb bedacht en dat ik gisteravond voor mijn vrouw in elkaar heb geknutseld, aangezien zij op het moment van ons groepsgesprek naar het station fietste om naar Utrecht te gaan met haar collega's van een basisschool in Gouda.
Keurig volgens het programma, vervolgden wij de dag met groepsdoorbroken geldrekenen. Mijn sublesgroepje heeft de doelen binnen het leergebied Geld al behaald en werkt nog aan doelen als "Betekenis geven aan getallen tot en met 1.000.000.000" en "Vanaf ronde getallen kunnen tellen met sprongen van 10,20, 50 en 100 boven de 1000".
Bij binnenkomst van twee heren uit 2B stond het bord (waar mijn vrouw inmiddels mee in de trein zat) nog op het digibord. Zij wisten goed te vertellen hoe de vork in de steel zat wat betreft het lerarentekort, maar de salariskloof was nieuw voor de aanwezige leerlingen. Vanuit een natuurlijke interesse in het salaris van ondergetekende, vroeg één van hen om harde cijfers. Aan deze leerling had ik vorig jaar al eens verteld dat dat geen geheim is, omdat ik word betaald door de overheid, dus dat zochten we even op (zie bijlage 2). Er werd snel het verschil uitgerekend en ook de conclusie dat het na verloop van tijd verder uiteenloopt hadden ze gauw paraat. Maar dat kon specifieker…
Zelden heb ik de blikken zo op scherp zien staan, als op het moment dat ik mijn laatste salarisspecificatie op het bord liet verschijnen. Ze hadden feilloos door dat dat niet per se gebruikelijk is en de eerste vraag ging dan ook over mijn privacy. Daarop herhaalde ik dat ik word betaald door de overheid, dus dat het in principe openbare informatie is (op mijn adres in het hoekje na, maar ik verwacht geen bezoekers na deze les). We hebben het gehad over pensioensopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, loonheffing, werktijdfactor en wat er al niet beschreven staat. Een overdaad aan zeer ingewikkelde termen met zo mogelijk nog complexere berekeningen, maar ze begrepen de essentie, dat was aan alles voelbaar. Misschien niet op twee decimalen nauwkeurig, misschien niet elke term, maar eerlijk gezegd moest ik zelf ook opzoeken waar sommige premies naartoe gingen.
Na de pauze groepsdoorbroken lezen. Alhoewel we geen Nieuwsbegrip meer doen, deden we het vandaag wel. Het onderwerp van de tekst laat zich raden (zie bijlage 3). Weer een andere groep leerlingen voor mijn neus, dezelfde interesse in het protestbord (dat inmiddels voor het stadhuis waar mijn vrouw en ik getrouwd zijn was gearriveerd). De tekst gelezen, inhoud besproken, inhoud verdiept, geëvalueerd en… door.
De eerste keer dat we de keuzevakken gingen aanbieden. Over Engels en biologie zullen juf Marieke en juf Aziza vast nog wel eens iets schrijven, maar ik hou het nu even bij mijn eigen keuzevak: programmeren.
Vorige week hebben de leerlingen hun voorkeuren laten blijken voor de drie keuzevakken. Daaruit is een rooster gekomen voor twee periodes, waarin iedereen zijn eerste keuze krijgt aangeboden en wonderlijk genoeg ook vrijwel iedereen zijn tweede keuze, omdat het aardig verspreid was.
Het doel van de lessen programmeren bij deze eerste groep is niet zozeer om code te leren schrijven, maar om de basisprincipes van computational thinking (Google het voor nadere uitleg, zou ik zeggen) te begrijpen en om algemeen digitaal vaardiger te worden.
Het begon met de opdracht die altijd al voor hen uitgevoerd is, maar die ze nu zelf moesten uitvoeren. Een account aanmaken met gebruikersnaam en wachtwoord.
Waarom een gebruikersnaam én een wachtwoord? Wat voor gebruikersnaam kies je? En wat voor wachtwoord? Waarom moet het minimaal zes tekens lang zijn? De link met privacy werd ook hier snel gelegd, zeker toen ik naar mijning.nl en de browser mijn gebruikersnaam al voor me invulde. Maar goed dat dat met het wachtwoord niet gebeurde!
Toen alle accounts eenmaal geactiveerd waren, konden we beginnen met Bomberbot. Een laagdrempelig programma waarin je wordt uitgedaagd om je robot in zo min mogelijk stappen van A naar B te laten lopen. Ik had het niet genoemd als voorwaarde voor succes, (want bij programmeren leiden er oneindig veel wegen naar Rome) maar de leerlingen eisten niets minder dan de volle drie sterren van zichzelf, voordat er doorgegaan werd naar het volgende level. Zonder uitzondering hebben de leerlingen hierin succeservaring opgedaan, terwijl het niveau al bij de eerste levels snel omhoog ging. Dat belooft wat voor de komende lessen!
Aan: VSO Klas 2A-B
17 januari 2020
Technisch weekoverzicht
Aan het einde van deze week gekomen, even een kort overzichtje van wat gebeurtenissen.
Op maandag zijn Jelle, Wesley, Youri en Thijs 's ochtends bij meester Rinus en meester Joeri voor technisch rekenen (een vak dat eerder nog niet bestond, overigens). In het uur dat er groepsdoorbroken rekenen met tijd wordt aangeboden, werken deze heren aan andere doelen, omdat zij de leerdoelen in het rekenonderdeel tijd al hebben afgerond. De doelen waar zij aan werken zijn einddoelen uit de leerlijn Meten en een deel uit een aangepast programma voor zowel het praktijkonderwijs, als de VSO-leerlingen met uitstroomprofiel 4. Het is wellicht een wat technisch verhaal, maar het gaat dan ook over technisch rekenen, nietwaar.
Vooralsnog is dit experiment waarbij we de kunde en materialen van meester Rinus en de (reken)didactische kennis van meester Joeri combineren een succes en worden ze steeds iets verder uitgedaagd. Het einde lijkt nog lang niet in zicht. Als we er dan toch zijn, werken we terloops ook aan de werknemersvaardigheden. En het zou natuurlijk mogelijk kunnen zijn dat - toen ze wat dingen op papier deden - ik stiekem een heel aantal bij die lesstof relevante woorden die toevallig tot een bepaalde spellingcategorie behoren heb benoemd en nonchalant gevraagd of ze die in hun antwoord konden verwerken, zodat ik nog wat spellingdoelen kon aftikken, zonder ze aan een dictee te hoeven onderwerpen.
Woensdag begonnen we met de nieuwe ronde keuzevakken. Ik kreeg dus ook een nieuwe groep voor mijn neus, die zich al afvroegen hoe ik de les programmeren zou gaan geven, terwijl het internet die dag nauwelijks tot niet werkte. Gelukkig is dat niet zo moeilijk op te vangen, want er zijn legio 'unplugged' activiteiten zonder computer en zeker voor een eerste les, zijn die heel geschikt om het onderwerp te introduceren.
We hebben met binaire getallen gewerkt, door getallen te maken van de cijfers 1, 2, 4, 8 en 16 en dat opgeschreven in eentjes en nulletjes. Dat een computer werkelijk alle informatie haalt uit ontelbaar veel 1en en 0en blijft een abstracte gedachte, die ik eerlijk ook amper kan bevatten. We hebben gefilosofeerd of een computer slim is of juist dom is of dat dat allebei niet goed de lading dekt. En wat dan wel…
Ik heb verteld dat in de 1850 ‘computer’ een beroep was. Dan was je dus een computer! Het beroep hield in dat je de hele dag door sommetjes aan het uitrekenen was, waar de hoofdaccountant van die tijd geen zin in had. De link naar de huidige computer als veel snellere rekenaar uitgelegd. Voor we het wisten was de tijd om eigenlijk.
Donderdag was ik bezig als ICT’er, waarbij ik voornamelijk helpdesks en monteurs belde, vanwege het internet. Gelukkig was er ’s middags iets leukers. Een gesprek met het bedrijf Bomberbot. Zij bieden lespakketten om te leren programmeren (dat heb je in eerdere foto’s kunnen zien), maar na goed contact met hen, zijn wij het tweede VSO dat mee gaat doen aan een pilot over digitale geletterdheid en mediawijsheid. Dit zijn/worden lessen om bepaalde digitale basisvaardigheden te leren voor de zelfredzaamheid en lessen over mediawijsheid op bijv. social media en internet in het algemeen.
Bij het bekijken van lessen voor basisscholen en middelbare scholen, werd snel duidelijk dat dat niet goed aansloot bij onze leerlingen, dus ik ben blij dat Bomberbot onze eerste input gisteren heeft meegenomen en dat we vaker om de tafel zullen gaan om samen lessen te ontwikkelen om de gevaren en de mogelijkheden bespreekbaar te maken en op een veilige manier te oefenen. Heel pril nog, maar ook heel leuk!
Ik ben weer veel te lang van stof, dus ik upload nog snel wat filmpjes en dan wens ik iedereen nog een fijn weekend!
Aan: VSO Klas 2A-B
6 maart 2020
Authentiek, trots en talentvol
Wij zijn een school, dus leren we er Nederlands, rekenen-wiskunde, etc. Dat ligt voor de hand en dat weten leerlingen prima te benoemen. Na enig doorvragen en praten, is er over het algemeen ook wel consensus over het feit dat je leert samenwerken en hoe je respectvol omgaat met anderen.
Het is mij echter al vaker opgevallen dat het niet of nauwelijks voorkomt dat een leerling benoemt dat hij of zij heeft geleerd om zichzelf te laten zien, een talent verder te ontwikkelen en dat zichtbaar te maken, jezelf te profileren en presenteren, terwijl het allemaal authentieke mensen zijn, volop bezig met de ontwikkeling van hun karakter en authenticiteit.
En dat vind ik jammer…
Niet dat dit niet gebeurt op school. We besteden wel degelijk aandacht aan persoonsontwikkeling, maar blijkbaar besteden we niet genoeg aandacht aan het belang en de meerwaarde ervan.
Al in de eerste week van elke lerarenopleiding krijg je een eeuwenoude didactische wijsheid te horen: "Je begint een les met het lesdoel en herhaalt het gedurende de les/dag/week/schooljaar (zo vaak als nodig)."
Dat wij onze leerlingen bij het verlaten van de school hebben geleerd om authentieke volwassenen te worden, is wat mij betreft de heilige graal van ons vak en toch wordt juist dat doel niet vaak (genoeg) specifiek benoemt.
Tenminste, laat ik voor mezelf spreken: ik weet dat ik dit een essentieel deel van het onderwijs vind, maar kwam tot het inzicht dat ik er meer aandacht aan kan besteden. Dus op de momenten waarop het roostertechnisch kon, ben ik met de leerlingen gaan werken aan manieren om jezelf te laten zien en je mening te geven, te presenteren wat je kunt en weet en bovenal trots te zijn op je authenticiteit.
In een tijd dat ze meer gephotoshopte foto's op Instagram zien, dan onbewerkte foto's, in een wereld waar het nieuws vooral bestaat uit rampspoed en social media focust op het leiden van het perfecte leven, denk ik dat authenticiteit steeds belangrijker wordt, omdat steeds onduidelijker wordt wat het überhaupt inhoudt.
In de hoop dat ik eraan kan bijdragen dat de karaktervolle jong-volwassenen die over een paar jaar van school gaan trots zijn op zichzelf en met een positief-realistisch zelfbeeld de maatschappij tegemoet treden, zijn wij in de klas dus bezig met dit onderwerp op allerlei verschillende manieren tegelijkertijd. De presentaties had ik al genoemd en daar volgen er ook nog meer van, eerder waren er workshops drama en schilderen en de mijlpaal van vandaag was dat Jonas F de eerste was (na mij) die zijn graffiti-tag zo goed als af had.
Verder: foto's uit 2B van de inloop van de dag, een impressie van de gymles en ook mijn tag erbij, waarvan de leerlingen hebben gezien hoe lang ik er wel niet mee bezig ben geweest, maar ook dat het resultaat er mag zijn. En ja, zoiets kunnen zij zeer zeker ook maken, als ze er net zoveel tijd aan besteden als ik heb gedaan, maar die keuze is aan de leerlingen zelf 😉
Fijn weekend!
Aan: Alle klassen van het VSO
16 maart 2020
Corona: Dag 1
Het is een vreemde gewaarwording, maar als collega's kom je ook nader tot elkaar op een dag als dit. Er zullen nog een heel aantal dagen volgen en omdat wij ook nader tot de leerlingen willen komen, is er al het een en ander gedeeld.
Persoonlijk hou ik mij in dit geheel meer bezig - en dit zal geen enkele leerling op onze school verbazen - met het technisch mogelijk maken van de digitale toenadering die we willen zoeken. In dit fragment leg ik uit waar we mee bezig zijn, wat er gedaan is en dat dat voor ons allemaal best even wennen is!
Aan: VSO Klas 2A-B
23 maart 2020
Voor allen die thuis zitten…
Ten eerste het antwoord op de hamvraag: waar blijft toch dat filmpje van Nigel?!
Dat filmpje was ik vanochtend aan het editen om het tot een geheel te maken. Dat is nog best ingewikkeld, omdat het een combinatie van beeldmateriaal is, dat wel synchroon in het filmpje moet komen. Zo zie je in de bijlage een foto waarop je ziet dat er een chromebook staat opgesteld als zogeheten facecam, zodat Nigel goed in beeld is en te horen is wat hij zegt. Daarnaast neemt het beeldscherm waar hij naar kijkt zichzelf op, zodat je in het filmpje kunt zien wat hij doet met bijv. de muis. Die twee opnames lopen niet geheel synchroon, omdat er ook eentje halverwege uitviel en daarbij is er drie kwartier lang opgenomen (veel te lang!), dus dat is nogal een knip- en plakwerk om er een beetje een samenhangend geheel van te maken.
Dat neemt niet weg dat dat prima aan het lukken was, totdat er een bericht van het thuisfront kwam dat daar de crisis ook aan het toeslaan was. Geen ziekte gelukkig, maar de algehele onzekerheid die deze tijd met zich meebrengt begon zijn tol te eisen bij de mensen thuis. Meer dan dat zal ik hier niet over uitwijden, dat lijkt me niet helemaal gepast. Maar dit wou ik toch even met jullie delen, omwille van de volgende boodschap:
Mochten jullie (leerlingen, ouders en personeelsleden die dit lezen) deze dagen af en toe de draad kwijt zijn, even niet meer weten hoe het moet of wat je moet doen, probeer als gezin steun te vinden bij elkaar, als daar de mogelijkheid voor is. Vorige week heb ik absurd veel tijd aan school besteed; dat was een duidelijke keuze van mij. Nu had mijn vrouw mij nodig, dus toen was voor mij de keuze om naar huis te gaan en het werk te laten liggen minstens even duidelijk.
Het is raar om door de overheid gedwongen te worden om niet naar school of naar je werk te kunnen. Zeker! Maar probeer er iets moois uit te halen. Hoe vaak heb je in dit haastige leven de kans om de dingen te doen met je kind die je vorige week wellicht gedaan hebt? Zij het noodgedwongen, maar ergens biedt het ook ruimte. Dat neemt niet weg dat het daarnaast ook ontzettend ingewikkeld kan zijn, maar probeer het daar gewoon samen over te hebben op de manier die bij jullie past.
Fijne avond!
Groeten,
Joeri
PS. In de bijlage nog twee extraatjes:
- een filmpje waarin de eerste videocall in de Teamsgroep VSO 2A-B te zien is, tussen Nigel en juf Marieke
- de intro voor het filmpje (Nigel, ik weet dat je dit leest, laat even weten wat je ervan vindt 😉)
PPS. Het filmpje komt als het goed is morgen alsnog op Social Schools te staan!
Aan: VSO Klas 2A-B
25 maart 2020
Nigel Teams Tutorial
De computer had het er maar moeilijk mee, verschillende videofragmenten met bijbehorende audio en nog extra audio erbij, maar na ruim anderhalf uur was het programma klaar om de video in hoge kwaliteit af te leveren. Verder kan ik er veel over zeggen, maar moet je het eigenlijk gewoon gaan kijken 😉
Hierna nog vragen over Teams? Je kunt ze stellen aan juf Marieke en aan mij… en natuurlijk aan Nigel!